НОВИНИ

Тридневен траур в Палестинската автономия и втори ден на сблъсъци

Днес палестинците погребват десетките загинали при стълкновенията вчера, след като Съединените щати официално преместиха посолство си от Тел Авив в Ерусалим. Жертвите вече са 60, а ранените са над 2 200. Палестинските лидери определиха случилото се като касапница, а световната общност реагира със загриженост и осъди употребата на насилие. Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно днес.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:07, 15.05.2018
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Пронизващият вик на майката загубила 8-месечното си бебе.

Малката Лейла ал Гандур почина, след като вдиша сълзотворен газ при вчерашните протести, твърдят родителите ѝ. Понеделник ще остане в историята като най-кървавия ден в палестинските територии от 2014-та година.

Протестите продължават и днес - в Деня на катастрофата или Накба, когато стотици хиляди палестинци са прогонени от домовете си при създаването на израелската държава през 1948-ма година.

;

На Западния бряг и в Газа е обявена обща стачка в знак на протест срещу вчерашните сблъсъци.

Акрам Алаяса - жител на Витлеем: Палестинците гледат на Тръмп като заплаха за тяхната кауза и това ще налее още масло в огъня и ще дестабилизира Близкия Изток.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че силите за сигурност са използвали сила за самоотбрана срещу ислямистките бойци от Хамас в Газа, които целят да разрушат Израел.

Не такова е мнението на ООН.

Рупърт Колвил - говорител на Върховния комисар на ООН по правата на човека: Смъртоносна сила може да бъде използвана само в краен случай, а не при първа възможност и само при непосредствена заплаха за живота или за сериозно нараняване. Опитът да се приближи зелената линия по оградата за сигурност между Израел и палестинските територии не представлява заплаха за живота.
;

Вчера президентът Доналд Тръмп определи церемонията по откриване на посолството в Ерусалим като чудесен ден.

Майк Пенс - вицепрезидент на САЩ: С признаването най-накрая на Ерусалим за израелска столица Съединените щати избраха фактът пред измислицата. А фактът е единствената истинска основа за справедлив и траен мир.
;

Мнозинството европейски държави осъдиха действията на Вашингтон като дестабизилизиращи, Китай призова и израелци и палестинци към сдържаност, а Русия поиска страните от региона да избягват действия, които биха разпалили още повече насилието. Най-остра в реакцията си беше Турция, където избухнаха протести в защита на палестинците, а от днес също е в сила тридневен траур.

Реджеп Ердоган - президент на Турция: Израел е терористична държава и стъпките, които предприеха доказват това. за съжаление, Съединените щати безмилостно сътрудничат на Израел, точно както работят заедно и с кюрдските бойци в Сирия, както и с Ислямска държава.

Турският премиер Бинали Йълдъръм призова всички мюсюлмански държави по света да се обединят срещу Израел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В „Още от деня“: Проектът за Национална здравна карта
В „Още от деня“: Проектът за Национална здравна карта
Транспортна блокада в София заради срещата на върха ЕС - Западни Балкани
Транспортна блокада в София заради срещата на върха ЕС - Западни Балкани