НОВИНИ

ООН се събира извънредно заради вълната от насилие в Газа

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание заради вълната от насилие по ивицата Газа през последното денонощие. Най-малко 58 палестинци са убити, а близо 2 800 са ранени при сблъсъци с израелските въоръжени сили. Сред жертвите е и 8-месечно бебе. Ситуацията в Израел стана повод за протести в редица мюсюлмански държави.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:44, 15.05.2018 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Най-смъртоносният ден в конфликта между Израел и Хамас от лятото на 2014 г. насам. Сблъсъците избухнаха в различни точки по границата с Палестинската автономна област. Протестиращите бяха обстрелвани с бойни патрони и сълзотворен газ. Палестина определи този ден като "клане".

А в Ерусалим се чуха определения като "славен ден" заради откриването на посолството на Съединените щати. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че действията на армията по ивицата Газа са самозащита и даде заявка, че огънят няма да бъде прекратен, докато не спрат палестинските протести.

На фона на сбъсъците, Иванка Тръмп и съпругът ѝ и съветник на президента Джаред Къшнър откриха новото американско посолство.

Джаред Къшнър, съветник на Доналд Тръмп: Следим протестите през последния месец. Провокаторите на насилието са част от проблема, а не част от решението. Съединените щати са готови да съдействат за преговори. Вярваме, че и двете страни в конфликта ще имат много повече полза, ако живеят в мир.

Остри критики от международната общност както срещу Израел, така и срещу Съединените щати. Първият дипломат на ЕС Федерика Могерини призова към сдържаност и прикани двете страни в конфликта да се върнат на масата за преговори. Москва също се обяви за дипломатическо решение.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Израел в геноцид. Посланиците на Съединените щати и Израел бяха извикани за консултации в Анкара. Стотици хора протестираха в Истанбул и изгориха израелски и американски знамена.

протестиращ: Съединените щати и решението им да преместят посолството са истинския провокатор на насилието. Палестина е кървящата рана на мюсюлманите.
протестираща: Ерусалим е на всички, независимо от тяхната религия.

В Турция е обявен тридневен траур в памет на убитите палестинци, а Ердоган призова за масово участие в мирни протести в петък, когато ще бъде свикано извънредно заседание на Организацията за ислямско сътрудничество.

А палестинците днес отбелязват 70-а годишнина от наричания от тях ден "Накба", в който хиляди хора са принудително изселени от домовете си в окупираните от Израел територии. Очаква се вълната от протести да продължи и днес с нова сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бащата на Мегън Маркъл няма да присъства на сватбата
Бащата на Мегън Маркъл няма да присъства на сватбата
Мариано Рахой идва на посещение у нас
Мариано Рахой идва на посещение у нас