Ден на отворените врати в Института по български език към БАН

Откъде произхождат имената ни? Отговор на този и други въпроси намериха днес ученици, които решиха да посетят в Деня на отворените врати Институтът по български език към БАН. Събитието провокира любопитсвото им и чрез състезание по правопис.

от Ангелина Грозева
22:43, 14.05.2018
Чете се за: 00:55 мин.
Още
Габриела се казвам, знам че съм взела първата буква на дядо - Георги се казва.
гл.ас. Надежда Данчева - проект „Мода на личните имена“: Името Габриела е едно от най-модерните женски лични имена през последните години, идва от еврейски произход и означава "Божи човек".

Името, което получаваме още с раждането си от своите родители не е просто обръщение към нас, а знак за същността ни, който винаги крие интересна история.

гл.ас. Надежда Данчева - проект „Мода на личните имена“: Основната тенденция е, че имената трябва да са добре звучащи- най-звучните имена са най-модерни.

Оказва се ,че в последните 40 години се забелязва тенденция към запазване на традиционните български имена при мъжете, но жените най-често се кръщават на съвременни героини и известни личности.

гл.ас. Надежда Данчева - проект „Мода на личните имена“: Повечето имена в повечето европейски страни стават все по-еднакви и това се обяснява с глобализацията, за да могат децата да се реализират добре вбъдеще.
;

Освен, че научиха интересни истории около имената си, учениците провериха и знанията си в състезанието „Написаното остава. Пиши правилно“.

Андрей Йорданов - ученик в 8. клас: В правописа имах най-много грешки. Не го смятам като тест, а като препятствие, което учителите биха ни помогнали да преодолеем.
доц. Илияна Каравълова - секция „Българска и лингвистична география“ Българинът е доста образован като човек и в тези игри провокираме любопитство и нашите участници са буквално от 6 до 90 годишни.

Препоръката на организаторите е,че без значение от възрастта си, българинът трябва да познава историята на езика си, която включва 100 диалекта.Това пък свидетелства за връзката на държавата ни с различни културни общности.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
 Кметът на Радомир на съд заради ремонт на градски улици вместо общински
Кметът на Радомир на съд заради ремонт на градски улици вместо общински
Недостиг от 80 милиона лева за онколекарства в Здравната каса
Недостиг от 80 милиона лева за онколекарства в Здравната каса