Тръмп за Солеймани: Действахме, за да предотвратим война

Противоречива информация за нов въздушен удар в Ирак, часове след ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани. Иракската държавна телевизия съобщи за американски удар северно от Багдад. Информацията беше отречена от оглавяваната от Съединените щати международна коалиция, а по-късно и от иракските въоръжени сили. Междувременно в Багдад хиляди изпращат убития ирански генерал.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:01, 04.01.2020 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Хиляди се включиха в погребалната процесия на Касем Солеймани и Абу Махди ал Мухандис. Иранският генерал и висшият иракски военен командир бяха убити при американски военни удари с безпилотен самолет, при които загинаха общо десет души.

Процесията в Багдад беше огласяна от гневни възгласи "Смърт на Америка". Кортежът тръгна от шиитския квартал Кадимия, а после пое към Зелената зона - район с правителствени и дипломатически мисии в иракската столица.

В Иран беше обявен тридневен траур за Солеймани. Тялото му ще бъде транспортирано по въздух по-късно днес заедно с останалите убити иранци. Солеймани ще бъде погребан във вторник в родния си град Керман в централен Иран.

Смъртта на Солемайни предизвика разнопосочни реакции сред световните лидери и гнева на Иран. Убийството му е "равносилно" на война, заяви иранският постоянен представител в ООН.

Доналд Тръмп обаче е категоричен, че е разпоредил ликвидирането на Солеймани, за да предотврати война, а не за да започва такава. По думите му генералът е отговорен за смъртта на десетки невинни хора, а операцията е трябвало да бъде извършена по-рано.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Той е подготвял атаки срещу американци, но сега сме сигурни, че е сложен край на неговите зверства. Беше сложен край за добро.

В Съединените щати се проведе демонстрация с участието на ветерани, които се обявиха за мир и против война.

Даниъл Ший, ветеран: Като ветеран от Виетнамската война, който е виждал смърт и разруха, съм против войната. Не желая повече смърт и опустошения, причинени от войни, от които никой не печели.

По-рано Пентагона обяви, че изпраща още 3 500 войници в Близкия изток. Подкрепленията са от дивизията, която вече разположи няколкостотин военни в региона след атаката срещу посолството на САЩ в Багдад.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Испанският парламент обсъжда кандидатурата на Педро Санчес за премиер
Испанският парламент обсъжда кандидатурата на Педро Санчес за премиер
Времето остава слънчево
Времето остава слънчево