НОВИНИ

Българска делегация на посещение в Китай

Как резултатът от референдума във Великобритания ще се отрази на китайските инвестиции в Европа - този въпрос са поставили днес китайски политици и журналисти пред българските депутати, които са на официално посещение в Пекин. Още за разговорите от специалните ни пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:26, 27.06.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Броени дни след Брекзит, властите в Пекин и медиите се питат какво бъдеще очаква Евросъюза след това решение.

Цецка Цачева, председател на Народното събрание: Дали китайските инвестиции са застрашени. Моята позиция бе, че резултатът е тежък за държавите-членки на Обединеното Кралство. Държавите членки имат достатъчно механизми и инструмент да се справят с този резултат, който обаче трябва да признаем е предизвикателство за държавите-членки.

Китайският финансов министър тези дни определи като пресилена реакцията на световните пазари след референдума във Великобритания, но посочи, че последиците ще се усещат и след десетилетие.

По време на разговора си днес с председателя на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъцзян, са обсъдени възможностите, които България предоставя за китайските стоки, за български износ за Китай и инвестиции на китайски фирми в инфраструктурни проекти.

България е дългогодишен партньор на Китай и като страна-еврочленка може да играе ключова роля за развитие на отношенията между Европейския съюз и Китай. Това казаха българските политици на срещите си днес.

;

Председателят на парламента днес изнесе лекция пред преподаватели и студенти в Пекинския университет за чуждестранни изследвания в Пекин. От 1961-ва година тук се изучава българистика. А така на китайски се пише България.

С тържествена церемония, българската делегация поднесе венец пред Монумента на народните герои, паднали за независимостта на родината. Паметникът се намира на знаковия за Китай площад Тянанмън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания създава отдел, който да работи по излизането от ЕС
Великобритания създава отдел, който да работи по излизането от ЕС
Конете през вековете
Конете през вековете