​Турските власти обвиниха сирийска кюрдска партия за взрива в Анкара

Турските власти обвиниха сирийска кюрдска партия за вчерашния взрив в Анкара, при който бяха убити 28 души. Зад атентата стоят Сили за защита на народа - въоръженото крило на Партия "Демократичен съюз", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Лидерът на сирийската кюрдска партия отхвърли това обвинение. В същото време атентат на турската Кюрдска работническа партия в Диарбекир отне живота на 6 души.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова Фани Аронова
15:20, 18.02.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Турските власти са задържали 14 души във връзка с атентата в Анкара. Премиерът Ахмет Давутоглу съобщи, че атентаторът е идентифициран и той е член на сирийската кюрдска група Сили за защита на народа - въоръженото крило на Партия "Демократичен съюз".

Ахмет Давутоглу, министър-председател на Турция: В светлината на събраните данни става ясно, че това нападение е извършено от членове на терористична организация в Турция, заедно с член на Сили за защита на народа, който е влязъл в страната от Сирия. Атентаторът е Салих Неджар, който е роден през 1992 г. в Амуда.

Вижте и още от специалния ни пратеник Тоня Димитрова:

;

Турция смята сирийската кюрдска партия за терористична организация, заради връзките й със забранената в Турция Кюрдска работническа партия.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Загубихме 28 граждани, 20 от които офицери. Бог да упокои душите им. Водачите на Партия "Демократичен съюз" и на ПКК казват, че нямат нищо общо със станалото, но данните, получени от вътрешния министър и разузнаването показват, че това е тяхно дело.

Днес заложена на пътя бомба порази военна кола в югоизточния окръг Диарбекир. Загинаха шестима турски войници. Смята се, че новият атентат е дело на Кюрдскат работническа партия. Тази нощ турската армия е бомбардирала цели на ПКК в Северен Ирак. При операцията са убити десетки бойци, сред които има водачи на групировката, съобщиха турските власти.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Армията се включва в охраната на границите
Армията се включва в охраната на границите
Вот на недоверие с предизвестен край
Вот на недоверие с предизвестен край