НОВИНИ

​Турските власти обвиниха сирийска кюрдска партия за взрива в Анкара

Турските власти обвиниха сирийска кюрдска партия за вчерашния взрив в Анкара, при който бяха убити 28 души. Зад атентата стоят Сили за защита на народа - въоръженото крило на Партия "Демократичен съюз", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Лидерът на сирийската кюрдска партия отхвърли това обвинение. В същото време атентат на турската Кюрдска работническа партия в Диарбекир отне живота на 6 души.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова Фани Аронова
15:20, 18.02.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Турските власти са задържали 14 души във връзка с атентата в Анкара. Премиерът Ахмет Давутоглу съобщи, че атентаторът е идентифициран и той е член на сирийската кюрдска група Сили за защита на народа - въоръженото крило на Партия "Демократичен съюз".

Ахмет Давутоглу, министър-председател на Турция: В светлината на събраните данни става ясно, че това нападение е извършено от членове на терористична организация в Турция, заедно с член на Сили за защита на народа, който е влязъл в страната от Сирия. Атентаторът е Салих Неджар, който е роден през 1992 г. в Амуда.

Вижте и още от специалния ни пратеник Тоня Димитрова:

;

Турция смята сирийската кюрдска партия за терористична организация, заради връзките й със забранената в Турция Кюрдска работническа партия.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Загубихме 28 граждани, 20 от които офицери. Бог да упокои душите им. Водачите на Партия "Демократичен съюз" и на ПКК казват, че нямат нищо общо със станалото, но данните, получени от вътрешния министър и разузнаването показват, че това е тяхно дело.

Днес заложена на пътя бомба порази военна кола в югоизточния окръг Диарбекир. Загинаха шестима турски войници. Смята се, че новият атентат е дело на Кюрдскат работническа партия. Тази нощ турската армия е бомбардирала цели на ПКК в Северен Ирак. При операцията са убити десетки бойци, сред които има водачи на групировката, съобщиха турските власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Армията се включва в охраната на границите
Армията се включва в охраната на границите
Вот на недоверие с предизвестен край
Вот на недоверие с предизвестен край