НОВИНИ

Турският външен министър сравни гръцкия си колега с "разглезено дете"

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу предупреди, че Гърция не бива да изпитва търпението на Турция и сравни гръцкия си колега Никос Кодзиас с "разглезено дете", съобщават турските медии.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:10, 26.02.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света
турският външен министър сравни гръцкия колега разглезено дете

Острото изказване на Чавушоглу идва на фона на ново напрежение между двете съседки след забележки на Кодзиас, които турският първи дипломат окачестви като "провокативни", посочва "Хюриет дейли нюз". "Като цяло ние имаме доста сходства (с Гърция), но в крайна сметка Гърция не бива да позволява на едно разглезено дете да хвърля сянка върху тях", каза турският министър на външните работи, след като посети Съюза на журналистите в Анталия.

Реакцията на Чавушоглу е във връзка със забележки на гръцкия му колега, че началникът на Генералния щаб на турската армия "не може да стъпи на Кардак, дори и да иска". Става дума за двойка островчета в Егейско море, наричани от гърците Имия, които доведоха почти до война Гърция и Турция през 1996 г. Наскоро те пак станаха повод за напрежение между двете съседки, след като на 29 януари началникът на турския ГЩ обиколи района на борда на военен кораб.

Турски медии обясниха действията му с аналогични посещения в района на гръцкия министър на отбраната Панос Каменос, който от 2015 г. на годишнината от събитията хвърля венец в морето в памет на трима убити гръцки офицери. Каменос не пропусна традицията си и тази година, дни след обиколката около Кардак/Имия на турския генерал. "Не ни е нужна демонстрация на сила. Те са тези, които най-добре знаят какво може да направи един турски войник, когато е необходимо. Правителството (на Гърция) го знае най-добре. Нека го обяснят и на това глезено дете. Не бива да изпитват търпението ни", заяви Чавушоглу.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция е построила над половината от 511-метровата стена по границата със Сирия
Турция е построила над половината от 511-метровата стена по границата със Сирия
Армията преследва отстъпващи части на Ислямска държава в Северозападна Сирия
Армията преследва отстъпващи части на "Ислямска държава" в Северозападна Сирия