НОВИНИ

Турция е на път да стане президентска република

В Турция са арестувани 43 000 души в рамките на разследването след опита за преврат на 15 юли. Това съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, пред представители на местните власти. Днес турският Меджлис одобри на второ четене първите 7 члена в пакета от конституционни промени, които ще увеличат президентските правомощия. Ако той бъде одобрен, ще бъде подложен на референдум.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:46, 19.01.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

В хода на операцията срещу мрежата на Фетхулах Гюлен, който е обвиняван за опита за преврат през юли, са арестувани 43 000 и са уволнени от държавна служба 95 000 души. Чистката не е завършила, каза президентът Ердоган в Анкара.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Турция изостави отбранителната си позиция и премина към нападателна. Няма да позволим да ни бият чрез терор. Откъдето и да идва заплаха, решени сме да я смажем.

В същото време турският Меджлис продължава гласуването на конституционните промени, които прехвърлят основната част от изпълнителната власт на президента.

Приетите днес членове предвиждат президентът лично да назначава министрите. Според управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие реформите ще доведат до силно лидерство и стабилност. Опозицията предупреждава, че промените ще позволят на Ердоган да управлява до 2029 г. и ще увеличат авторитаризма във властта. В началото на месеца обсъждането в парламента беше съпроводено с протести.

Новата Конституция, която президентът Ердоган се опитва да наложи, на практика би превърнала страната в султанат и би сложила край на демокрацията, каза днес председателят на Съюза на турските адвокатски колегии Метин Фийзиоглу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​ВСС отложи дебата по препоръките в доклада от европейските прокурори
​ВСС отложи дебата по препоръките в доклада от европейските прокурори
Деца от България и Китай влизат в ролята на дипломати в София
Деца от България и Китай влизат в ролята на дипломати в София