НОВИНИ

Ердоган заплаши, че няма да пуска холандски политици в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува остро решението на холандските власти да не позволят на самолета с турския външен министър Мевлют Чавушоглу да кацне в Холандия, и даде да се разбере, че Анкара ще отговори със същите мерки, предаде ТАСС."Ще видим, Холандия, как след това твои самолети ще летят в Турция. Говоря за дипломати, а не за обикновените граждани. Техните пътувания са отделна тема", каза Ердоган на митинг в Истанбул.Президентът заяви, че в Хага "не знаят как да водят политика и международна дипломация".

bnt avatar logo
от БТА
14:54, 11.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света
ердоган заплаши пуска холандски политици турция

Турция повика холандския шарже д'афер в министерството на външните работи

Турция повика днес холандския шарже д'афер в министерството на външните работи, след като разногласията между двете страни се изостриха със забраната на холандското правителство за кацане на самолета на турския външен министър в Ротердам, предаде агенция Ройтерс.

Турският първи дипломат Мевлют Чавушоглу трябваше да пристигне в Ротердам, за да участва в митинг на местната турска общност в подкрепа на референдума през април за разширяване на правомощията на турския президент. Вчера вечерта кметът на Ротердам забрани на Чавушоглу да говори на митинга, но турският първи дипломат каза, че въпреки това ще отиде в Ротердам.

Холандското правителство обяви в декларация днес, че разрешението за кацане на самолета е оттеглено заради "опасности за обществения ред и сигурността, дължащи се на предложеното посещение на външния министър Мевлют Чавушоглу в Ротердам".

Часове след като кметът на Ротердам забрани посещението на Чавушоглу за митинга, турският външен министър заплаши холандските власти с тежки санкции.

"Ще наложим тежки санкции на Холандия, ако попречи на посещението", каза Чавушоглу пред телевизия Си Ен Ен Тюрк. Чавушоглу каза също, че ако Европейският съюз не либерализира визовия режим за турските граждани, Турция ще отмени споразумението с ЕС за ограничаване на миграцията.

След заплахите на турския външен министър холандското правителство обяви, че търсенето на разумно решение на проблема е станало невъзможно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Герджиков: Планира се отваряне на източната част на Дунав мост
Герджиков: Планира се отваряне на източната част на "Дунав мост"
Увеличават се жертвите на експлозиите в Дамаск
Увеличават се жертвите на експлозиите в Дамаск