Семената на тютюна могат да се консумират и да намерят приложение в хранителната индустрия. Това доказаха български учени, които са провели десетки изследвания на различни сортове. Разработката е на Института по тютюн и тютюневи изделия. Алтернативното...
Семената на тютюна могат да се консумират и да намерят приложение в хранителната индустрия. Това доказаха български учени, които са провели десетки изследвания на различни сортове. Разработката е на Института по тютюн и тютюневи изделия. Алтернативното използване на растението включва и стъблото, от което са произведени пелети за отопление. Според научните работници новото приложение на тютюна ще се отрази положително на икономиката в страната.
В момента от тютюна се използват само листата. С новите разработки в употреба влизат семената и стъблата, които досега бяха изхвърляни. Идеята на доцент Стефка Киркова за приложение на семената в хранителната индустрия е базирана на изследванията на три сорта тютюн. Семена имат до 40% масленост и не съдържат никотин.
"В случая нашите изследвания доказват, че освен масло имат много протеини. Изследвали сме си ги по основни показатели, сравнили сме ги с мака и сусама, които са признати", разказа доц. Киркова
Семената имат по-ниска масленост от сусама, но съдържат полезни фибри, които могат да заместят традиционния маргарин.
"За количество още не смея да говоря, но съм ги опитвала и са много вкусни, на вкус са като маковите семена", допълни доц. Киркова.
Досега в Института са използвали тютюна за направата на парфюм и биоинсектициди. Пълното използване на растението се реализира чрез направата на пелети от стъблото. Малките гранули служат за отопление и щадят околната среда. Иновацията е на председателя на Селскостопанската академия проф. Христо Бозуков.
"Хората са полудели просто": Дни преди Коледа голямото пазаруване е в разгара си
Коледно ретро пътешествие в София: От днес тръгва безплатният "Коледен автобус"
Турция вдига таксите за преминаване на търговски кораби през Босфора и Дарданелите