НОВИНИ

Ученици от Пловдив придобиват практически умения с дуално обучение

Професионалната Гимназия по електротехника и електроника в Пловдив вече е сключила договори с 30 фирми, в които учениците от класовете с дуалното обучение ще придобиват практически умения. Със средства на работодателите вече са изградени и 5 класни стаи за подготовка на кадри за индустрията.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
16:30, 11.11.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Тази година само в Пловдив има 10 дуални паралелки, което е повече от всички в последните 3 години, съобщи заместник-кметът Стефан Стоянов. Тази система осигурява онази част на подготовката, която липсва в училище. В Професионалната гимназия по електротехника и електроника добавят към нея и извънкласни форми - например Клуб по програмиране и микроконтролери.

Стоянка Анастасова, директор на ПГЕЕ-Пловдив: Всъщност това е успешният модел за партньорство между професионална гимназия и бизнес партньор, който осигурява на учениците съвременна и ергономична физически среда и модерно технологично оборудване.

От фирма за производство на медицинска техника са оборудвали кабинет за измерване и контрол на платки.

Веселин Каравасилев: Помощта беше основно в извънработно време - чисто физически това, което свършихме тука в лабораторията. Основната причина беше, че аз съм бивш възпитаник на тази гимназия и, да кажем, че се чувствах длъжен, че трябва да върна дори в малка степен това, което е дала за мен.

Някои от учениците вече са доказали знанията си и са поканени да работят във фирмата, която е оборудвала кабинета.

Петър Петров, ученик в 12 клас, специалност „Микропроцесорна техника": Ето, таймерът отчита финиш. Изработва се в различни видове големини. Информацията, която се изобразява на дисплея, е записана на микроконтролера. Може да се промени, могат да се създадат и други.

Все повече компании се включват в обучението на нови кадри в региона, за да могат да подготвят специалисти още в училищата. А учениците се запознават какво се прави в производствата и кои са последните тенденции, така че след гимназията да могат, ако желаят, веднага да се включат на пазара труда и да изграждат своята кариера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младеж е в болница след бой между агитки на ЦСКА и Левски в Русе
Младеж е в болница след бой между агитки на ЦСКА и "Левски" в Русе
Новоизбраните кметове на Пловдив, Варна, Благоевград и Русе положиха клетва
Новоизбраните кметове на Пловдив, Варна, Благоевград и Русе положиха клетва