НОВИНИ

В "Референдум": Трябват реформи в образованието, но бавни

Има проблеми около новите учебници и програми, а реформата трябва да се запази. Около тази теза се обединиха експерти в областта на образованието в дискусия в "Референдум".

референдум трябват реформи образованието бавни
bnt avatar logo
от БНТ
21:52, 02.02.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Не може да останем без учебници, каза директорът на 125 СОУ Ирена Анастасова. Според нея кардиналните промени изискват обмисляне, а не "цепене" на срока и минутата за одобряване на новите учебници.

Според Цветан Цветански от Център за образователни инициативи пък има и положителни страни в образователната реформа, защото новите програми залагат по-ниски стандарти, натовареността пада, което е положителна тенденция.

Друг директор Асен Александров открои, че образованието е инструмент за възпитание на мисленето, не са учебниците и написаното в реформата.

Една хилядна е написана в учебниците. Мисленето не се формира само от учебника, а от възпитанието, в което участват и учителите, открои той.

Новите технологии са един метод да се разшири мисленето на децата и да се въвлекат от съвременна гледна точка в учебния процес и така да се възстанови доверието в учителя, който няма да е просто проверяващият, а подкрепящият в процеса на израстване и осмисляне на личността. Около тази теза се обединиха Боян Захариев от Институт “Отворено общество” и Цветан Цветански от Център за образователни инициативи.

На много места пък съдържанието не съответства на възрастта, смята Никола Кицевски от издателство „Просвета”.

В 4 клас, например, няма как едно дете да изброи органите на управление на ЕС, отбеляза той.

Новостите трябва да станат, но по-елегантно и бавно. Другото, което се наблюдава, е, че няма анализи на това, което сме свършили за 15 години, каза учител на 2015 година Донка Радева.

Мнението на дискутиращите остана единно в това, че реформата трябва да се забави поне с една година, за да се осмисли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 70% не са доволни от учебното съдържание
Над 70% не са доволни от учебното съдържание
Меси ще се срещне с детето, което носи негова найлонова тениска
Меси ще се срещне с детето, което носи негова найлонова "тениска"