НОВИНИ

Ударно до последния ден преди Нова година

В Северна Македония празнуват Рождество Христово на 7 януари. За тях празничните дни, в които ние се плашим да се качим на кантара, са все още работни. И те работят, особено политиците.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
10:06, 27.12.2019
Чете се за: 02:43 мин.
Истории
ударно последния ден нова година

Не се шегувам, въпреки че словосъчетанието „политиците работят“ крие в себе си достатъчно голяма доза противоречие. Особено когато става дума за Северна Македония. Но в случая там са принудени да демонстрират загриженост, породена от обстоятелствата. По-скоро – от едно обстоятелство. Това е договореността между парламентарните политически партии и президента Пендаровски на 12 април в страната да се проведат предсрочни парламентарни избори. Чакайте, ще кажете, дотогава има толкова много време, какво сега са се разбързали и разтревожили, що не си гледат предпразничното настроение?

Няма как. Защото политическият календар на идващата нова 2020 година е ориентиран според датата 12 април. Всичко се върти около нея. За да се проведат честни, прозрачни и демократични избори на 12 април, много неща наистина трябва да се свършат днес. И то преди датата 3 януари, тоест сто дни преди определения изборен ден. На този ден премиерът Зоран Заев трябва да подаде оставка и да посочи кой от неговата партия Социалдемократически съюз на Македония ще поеме поста на служебен премиер. В Скопие го наричат „технически“, но аз предпочитам да ползвам нашата, българската терминология и да го назовавам служебен. Задачата му е да ръководи служебен кабинет, чиято главна и единствена задача е да организира и проведе предсрочните избори. Вече почти е сигурно, че Заев ще посочи като свой заместник един от най-близките си сътрудници и в момента министър на вътрешните работи Оливер Спасовски. Още повече, че едно от министерските места, които според договореностите управляващите отстъпват на опозицията в служебния кабинет, е това на вътрешните работи.

Самият Спасовски също е подложен на натиска на сроковете и времето – той гледа да свърши достатъчно работа вътре във ведомството преди да го напусне. Главната му задача сега е да организира работата така, да подреди кадрите по такъв начин, че да минимизира пораженията, които неминуемо неговият служебен заместник от опозицията ще нанесе. Сливане на някои важни структури, размествания на ключови служители тук и там, някои други неща. Според договореностите между управляващи и опозиция служебният вътрешен министър има право само на десет кадрови размествания вътре в структурите на ведомството във времето, когато действа служебният кабинет. Тази договорка е постигната с цел да не се разбиват безразборно кадрите в МВР. Простата причина е, че някак естествено се приема, че всеки нов министър на този пост си поставя като първа задача да „обнови“ хората в ръководството около себе си, за да се чувства по-комфортно. И започва кадровата въртележка. Поне досегашната практика показва тъкмо това.

От друга страна парламентът има задача да приеме новия изборен закон, по който ще се проведе вотът на 12 април. Да, но на 12 януари, тоест три месеца преди 12 април, той ще се разпусне. А избори без нов закон няма как да има. Премиерът Заев твърдо заяви, че ако няма нов изборен регламент, какъвто и да бъде той, няма да подаде оставката си пред парламента на 3 януари и по такъв начин няма да има служебен кабинет със служебен премиер начело на него. Значи, изборите биха могли да бъдат отложени. А опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ не иска това. Заедно с изборния закон обаче в дневния ред на парламента има още около, представете си, 40 други закона, които трябва да бъдат гласувани. Как става това в дните преди Нова година, пък и около тяхната Коледа, която, както споменахме, е на 7 януари.

И някак си на този празнично-работен фон, на заден план отиде идеята парламентът да гласува условна ратификация на протокола за членството на Северна Македония в НАТО. От Мадрид все още идват песимистични сигнали, че Кортесите най-после ще се съберат, за да приемат тяхната ратификация на Протокола, последната от всички страни членки на НАТО. Без нея процедурата за пълноправното членство на Северна Македония за алианса не може да бъде приключена. Идеята за условна ратификация в Скопие бе предложена тъкмо с оглед на факта, че на 12 януари Събранието в Скопие се разпуска заради изборите. И ако се чака ратификацията в Мадрид, след 12 януари няма да има кой да свърши тази работа в Скопие. Няма да има парламент. А след изборите, поне хипотетично, Събранието може да има съвсем друг състав, знае ли човек... Значи, ратификацията трябва да се гласува сега, а тя да бъде задействана автоматично щом в испанската столица кажат „Да“. Нещо такова, за което впрочем писахме вече тук.

Списъкът на тези задължителни действия преди разпускането на парламента и оставката на Зоран Заев е дълъг, но констатацията е, че време няма. И докато ние наистина се притесняваме да се качим на кантара заради тържествата около Коледа и идващата Нова година, в Северна Македония се опитват за няколко дни да направят това, което не успяха за дълги месеци. Какво да ги правиш, такива са си. И онази поговорка за яйцето на задника, на което търсим гнездо в последния момент, е валидна и за тях.

Иначе - честита Коледа и весела Нова година!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран, Русия и Китай стартираха първи общи военни учения в Индийския океан
Иран, Русия и Китай стартираха първи общи военни учения в Индийския океан
Нова платформа ще отчита качеството на въздуха в София
Нова платформа ще отчита качеството на въздуха в София