НОВИНИ

Уикилийкс: Присъдата на Асандж е шокираща и отмъстителна

Уикилийкс, личният проект на Джулиан Асандж, осъди присъдата му като "отмъстителна" и изрази загриженост по повод предстоящото изслушване за евентуалната му екстрадиция в САЩ.

уикилийкс присъдата асандж шокираща отмъстителна
bnt avatar logo
от БНТ
16:18, 01.05.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света

"Присъдата на Джулиан Асандж е колкото шокираща, толкова и отмъстителна", пише организацията, цитирана от Спутник. "Имаме сериозни опасения дали ще получи справедливо изслушване във Великобритания относно екстрадицията му".

47-годишният съосновател на Уикилийкс беше осъден на 50 седмици затвор от британския съд за нарушаване на гаранцията му през 2012 г. Тогава той бе изправен пред екстрадиция в Швеция за обвинения в изнасилване, които той заклейми като политически мотивирани.

Макар че разследването за изнасилване срещу Асандж беше прекъснато пет години по-късно, миналия месец шведската прокуратура получи официално искане за повторно отваряне на делото.

Уестминстърският магистратски съд трябва да проведе отделно изслушване по искането на САЩ за екстрадиция на Асандж по обвинения за разкриване на военни и дипломатически тайни. Американското Министерство на правосъдието го обвинява в заговор с бившия военен анализатор Челси Манинг в опит да получи достъп до правителствен компютър като част от изтичането на американски военни доклади от 2010 г.

Манинг беше осъден през 2017 г. на 35 години затвор за предаване на вътрешни поверителни документи на Уикилийкс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две деца и жена пострадаха при катастрофа край Мелник
Две деца и жена пострадаха при катастрофа край Мелник
Кувейт откри най-дългия мост в света
Кувейт откри най-дългия мост в света