НОВИНИ

Уличното осветление – основен проблем в Студентски град

Близо 50% от уличното осветление в Студентския град не работи. Това показват резултати от проучване на Инициативния комитет на софийските студентски съвети. Според данните други 45,2% от осветителните тела в района пък светят слабо.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
20:10, 21.03.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

На отворена дискусия студенти поискаха от столичния кмет Йорданка Фандъкова да се погрижи за уличното осветление в „Студентски град“, което по думите им е оскъдно. Това става ясно от проведено проучване сред 1700 жители на квартала. Срещаме Петър Велков, който живее в кооперация зад блок 34. Единственото осветление в района идва от прожектор на близко заведение.

Петър Велков:
"Съседните една, две, три улички и нашата са абсолютно тъмни през нощта."
Елена Василева:
"Само входовете, които са тук имат осветление. От общината никой не се грижи."

Оказва се, че наличието на осветителни тела е достатъчно и повечето са в добро състояние, но липсва поддръжка. За разрешаването на проблемите студентите дадоха 6-месечен срок на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Йорданка Фандъкова, кмет на София:
"Основният проблем е проблемът със собствеността. Този проблем в момента е на път да бъде решен."

По думите на градоначалника, Общината може да инвестира само в имоти, които са нейна собственост.

Йорданка Фандъкова, кмет на София:
"Столичната община има отговорност към уличната мрежа и към осветлението по уличната мрежа в "Студентски град" и към парк "Студентски", който е собственост на Общината.

Пред студентите районният кмет Димитър Дилчев обеща в най-кратки срокове улиците, които нямат осветление, а са под опеката на Столичната община, да бъдат осветени. По отношение на лампите около студентските общежития, градоначалникът беше категоричен, че отговорността за поддръжката им е на ръководствата на университетите. Освен работещо осветление студентите поискаха и отваряне на спешен кабинет в „Студентски град“, както и на районно полицейско управление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха националностите на жертвите на автобусната катастрофа в Испания
Разкриха националностите на жертвите на автобусната катастрофа в Испания
Пътят на САЩ и Куба
Пътят на САЩ и Куба