НОВИНИ

Управляващите печелят парламентарните избори в Полша

Управляващата в Полша консервативна националистическа партия "Право и справедливост" печели проведените вчера парламентарни избори. Според данни от екзит пол управляващите вероятно ще запазят абсолютното си мнозинство в парламента.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:23, 14.10.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински получава 43,6 на сто от гласовете и 239 места в 460-местната долна камара на полския парламент.

Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша: Осем-девет милиона граждани ни се довериха и това е голям ангажимент за нас - да изпълним техните надежди за следващите четири години. Това е ключът към една просперираща Полша.

Главната опозиционна сила - Гражданската коалиция, е на второ място с 27,4 на сто от гласовете, което означава, че опозицията ще има 130 депутати.

Гжегож Схетина, лидер на "Гражданска платформа": Всичко е пред нас. Идват нови избори - президентските избори, и ние ще сме готови за тях. Ще спечелим този вот. Това е нашето обещание!.

В новия парламент влизат и няколко леви партии. След четири години отсъствие Съюзът на демократичната левица ще разполага с 43-ма депутати.

Избирателната активност на парламентарните избори в Полша надхвърли 61 процента и е най-високата от 1989 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте днес по БНТ: България - Англия
Гледайте днес по БНТ: България - Англия
Орбан губи столицата след местния вот в Унгария
Орбан губи столицата след местния вот в Унгария