НОВИНИ

Тази неделя "В кадър": "Лозето на вълчите хълмове" - разказ за съвременна Грузия

В неделя (12 май) от 20:45 часа в рубриката „В кадър“ БНТ1 ще излъчи документалния филм „Лозето на вълчите хълмове“ - филмов дебют на журналистката Виктория Бояджиева. Това е вълнуващ разказ за съвременна Грузия и европейската перспектива на нейния горд народ.

неделя кадър лозето вълчите хълмове разказ съвременна грузия
bnt avatar logo
от БНТ
13:15, 09.05.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Казват, че персите са наричали безстрашните кавказки воини „горги“, което в превод означава „вълци“, а земите, които те защитавали от векове - „вълчите земи“ (Горгия). Днес по-често името на една от най-древните християнски държави се свързва със светеца-покровител – Свети Георги, макар, че за самите грузинци техните земи и днес остават „Сакартвело“.

Гостоприемството е религия, виното – култ. Разказват, че всеки грузински воин носи в джоба си филиз или гроздова семка, за да покълне след него в земята. Вярата и виното са в кръвта на грузинците. В училищата децата изучават своята християнска история, като част от познанието за религиите и ценностите в живота.

Авторите на документалния филм ще срещнат зрителите с колоритни разказвачи, ерудирани университетски преподаватели, предприемачи, създаващи днешния имидж на съвременна Грузия. Пред камерите на БНТ застават млади предприемачи и ръководители на институции, които са получили престижно образование в чужбина и са намерили своята успешна реализация в страната си.

Преди три години влезе изцяло в сила Споразумението за асоцииране на Грузия с ЕС, а поредният преглед на постигнатото само преди месец, отбеляза сериозния напредък на страната по пътя към общото европейско семейство. Грузинците вярват, че ще внесат в ЕС не само четвъртата азбука и гордия си кавказки дух, но и деликатния баланс между интересите на Европа и Азия, между бъдещето и колоритните традиции на своите земи.

Броени дни преди националния празник на Грузия – 26 май, БНТ1 ще излъчи документалния филм „Лозето на вълчите хълмове“. Режисьор на филма е Николай Василев, оператор – Кристиян Милчев. Продуцент на поредицата „В кадър“ е Надя Обретенова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музикалните награди на БГ Радио тази година ще се раздават в Пловдив
Музикалните награди на БГ Радио тази година ще се раздават в Пловдив
Порожанов: Ако премиерът прецени, подавам оставка
Порожанов: Ако премиерът прецени, подавам оставка