НОВИНИ

​В Каталуния се очаква развръзката след референдума

В Каталуния днес се очаква развръзката след референдума, който предизвика най-тежката политическа криза в страната. Премиерът Карлес Пучдемон ще произнесе реч пред местния парламент, с която може да обяви едностранно независимост и да предизвика конституционна криза, която ще разтърси из основи и Европа. Как изглеждаше Каталуния в деня преди историческото решение на политиците - репортаж на специалните ни пратеници Тоня Димитрова и Владимир Богдански.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:11, 10.10.2017
Чете се за: 01:28 мин.
По света

По кой път ще поеме Каталуния - по пътя неизвестността, която едностранното обявяване на независимост носи или по пътя на диалога с Мадрид. Това ще стане ясно тази вечер тук - с речта на Пучдемон. От близо два месеца жителите на Барселона живеят в несигурност, първо заради терористична заплаха след атаката недалеч от площад Каталуня на 17-ти август, а веднага след това и от политическата криза около референдума за независимост.

Леда Гачурова: Всичко е свързано със започване от нулата, други го оприличават като хвърляне в невизвестното, какви документи ще трябват, цените няма ли да се вдигнат, каква валута ще има.

Леда и Мария живеят от около 8 години в Барселона. Казват, че повечето българи, а и всички чужденци тук не искат Каталуния да се отцепва.

Леда Гачурова: Очаквам все пак да не стане това, все пак да се вразумят, да анализират събитията от последните дни и часове, все пак много компании напускат Каталуния и да решат да седнат на една маса и да проведат ако ще избори нови или да изберат някой посредник от трета страна.

Мария работи в туризма и вижда как директния ефект върху бизнеса.

Мария Русева: Тази концентрация на... как каталунците в момента са заети да преборят и да постигнат нещо, което толкова дълго време се опитват реално афектира тяхното свободно време и те вече не се наслаждават на живота, колкото преди.

Детето ми учи каталунски редом с испански, разказва Леда и двете с Мария разказват как националистическите настроения тук се засилват през годините.

Мария Русева: Има много хора, които подхождат радикално към чужденците в смисъл ние сме дошли научили сме испански, за да водим нормална комуникация. На мен много често ми се случва да имам клиенти, които казват - ти задължително трябва да говориш испански.

Сега в Каталуния са се събрали хора от всички краища на Европа. Има и такива от баския регион, които подкрепят сепаратизма на каталунци.

Изабел е представител на френските баски. Обяснява какво се крие зад сепаратизма.

Изабел: Имаме собствен език, собствена история и наистина е трудно да се обясни, това е нещо, което усещаш. Понякога е трудно да решаваш съвместно с друга държава, с която нямаш нищо общо.

А пред парламента в Каталуния всяка вечер се провежда обща медитация. В пълна тишина десетки жители на Барселона се опитват да помогнат на политиците да вземат мъдро решение.

Жоан: Мисля, че тишината и спокойствието са най-добри, за да се вземат решения в живота. Тези хора са тук, за да подкрепят вземането на решение тук в парламента.

Остава да видим дали сърцето или разума ще ръководи Барселона и Мадрид.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Представители на Емко се срещат с икономическия министър Емил Караниколов
​Представители на "Емко" се срещат с икономическия министър Емил Караниколов
Обиски в дома и офиса на лидер на Алтернатива за Германия
Обиски в дома и офиса на лидер на "Алтернатива за Германия"