НОВИНИ

От пратениците ни в Барселона: Очаква се диалог с Мадрид

Какво ще каже в речта си утре каталунският лидер, ще изпълни ли намеренията си да обяви независимост - този въпрос днес няма ясен отговор. Освен напрегнатото очакване на речта на регионалния премиер Карлес Пучдемон, днес стана ясно, че социалистите ще подкрепят правителството на Мариано Рахой по отношение на автономната област. Как ще постъпят сепаратистките лидери, каква е обстановката в Барселона - вижте прякото включване на специалния ни пратеник Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова Джанан Дурал
20:22, 09.10.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон утре трябва да обяви решението за независимостта след референдума или да направи символична реч и да избере диалога с Мадрид. Очаква се втората опция, според източници на управляващата коалиция в Каталуния. Това каза специалният ни пратеник в Барселона Тоня Димитрова.

Кой е Карлес Пучдемон?

Бивш журналист, закърмен от малък с идеите за независима Каталуния, пътят на Карлес Пучдемон сякаш е бил предопределен още от най-ранна възраст. Роден през 62-ра в селцето Амер, близо до Жирона в семейство на сладкари. Той е от поколението, отрасло в ерата Франко. Посещава католическо училище, живее на пансион и е задължен да говори на испански, но в дома му предпочитат каталунски.

Негови съученици си го спомнят като много общителен и дружелюбен. На 16 започва работа в местен вестник. Следва Каталунска филология, но така и не се дипломира. Вместо това избира да работи като журналист на пълен работен ден. В младежките си години посещава други европейски държави, където има области със силни сепаратистки настроения.

От 17 години е женен за румънската журналистка Марчела Топор, с която имат две деца. Говори испански, каталунски, френски и румънски.

През 2006-та заменя журналистиката с политика и влиза в регионалния парламент, а през 2011 г. е избран за кмет на Жирона. Само на 32, успява да детронира управляващата до момента града Социалистическа партия и остава градоначалник пет години.

В голямата политика влиза през 2016 г., когато след местни избори и 3 месеца неуспешни опити да състави правителство, тогавашният каталунски лидер Артур Мас се оттегля. Според мнозина, Мас използва идеята за независимост само с популистки цели, но всъщност работи в интерес на бизнеса.

Така сепаратистът Пучдемон става 130-ият премиер на автономната област. Зарича се, че ще бъде много по-категоричен от предшественика си и ще извади Каталуния от Испания. Че няма никакво намерение да се съобразява с Мадрид става ясно още, когато полага клетва, но отказва да се закълне във вярност на испанската конституция и на крал Фелипе VI. До този момент нито един каталунски премиер не си е позволявал да наруши тази традиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На АМ „Струма” при Кресна ще има тържища в помощ на местния бизнес
На АМ „Струма” при Кресна ще има тържища в помощ на местния бизнес
Чешките власти обвиниха кандидата за премиер Андрей Бабиш в измама със субсидии
Чешките власти обвиниха кандидата за премиер Андрей Бабиш в измама със субсидии