НОВИНИ

От нашия пратеник в Барселона: Каталуния и Испания остават твърди в позициите си

Испания е във вихъра на най-голямата политическа криза от десетилетия насам. Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон утре трябва да обяви решението за независимостта след референдума или да направи символична реч и да избере диалога с Мадрид. Очаква се втората опция, според източници на управляващата коалиция в Каталуния. Освен напрегнатото очакване на речта на регионалния премиер Карлес Пучдемон, днес стана ясно, че социалистите ще подкрепят правителството на Мариано Рахой по отношение на автономната област.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:33, 09.10.2017
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Ако се обяви едностранно независимост, следват мерки от страна на Мадрид. Премиерът Мариано Рахой ще има право да активира чл. 155 от Конституцията на Испания, който повелява временно замразяване на автономността на Каталуния и испанските сили за сигурност да установят контрол върху местната полиция. Каталуния и Испяния остават твърди в позициите си по казуса.

Франция обяви, че няма да признае независимостта на автономната област на Испания, а пътят за такъв сценарий Каталуния извън ЕС. Подибни са реакциите и на другите страни членки.

Мадрид се опита да покаже обединен фронт срещу независимостта на Каталуния. Политиците са готови с мерки, ако се обяви независимост едностранно.


Мадрид ще вземе всички необходими мерки в случай, че Каталуния реши да обяви независимост едностранно, това заяви днес вицепремиерът Сорая Сантамария, като думите ѝ бяха адресирани към премиера на автономната област - Карлес Пучдемон.

Сорая Сантамария, вицепремиер на Испания: "Ако този господин обяви независимост едностранно, ние ще трябва да предприемем мерки и решението за тях ще вземе правителството на Испания. Ще се опитаме да убедим и други политически групи да се присъединят към нас."

Стана ясно, че испанската социалистическа партия - основната опоциция на управляващата народна партия ще подкрепи решенията на кабинета Рахой по каталунския казаус. Според социалистите едностранното обявяване на независимост НЕ е решение, а възможностите за диалог не са изчерпани. Въпреки многохилядните шествия с призив за единство, които се проведоха в Испания през почивните дни, разделено остава и каталунското общество.

Мария Родон, жител на Барселона: "Няма да се откажем! Борим се за това вече 300 години! Правя го за себе си, за родителите си. Искам бъдеще за дъщерите си! Не, не съм изплашена, твърде много време се страхувахме. Независимостта на Каталуния е възможна, ако не сега, то в бъдеще! Ние ЩЕ бъдем независими!
Алба, жител на Барселона: "Искам нещо да се промени, струва ми се, че това е първата стъпка към промяната. Не знам дали ще бъде по-добре или по-зле, но ние имаме нужда от промяна."

Икономическото бъдеще на Каталуния става все по-мрачно - още няколко големи компании обявиха, че обмислят възможността да се изтеглят от региона. Сега всички погледи са насочени към регионалния премиер - Карлес Пучдемон. Утре той ще произнесе реч, в която трябва да стане ясно и накъде ще поеме Каталуния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната
Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната
Изоставени постройки изгоряха при пожар в Бургас
Изоставени постройки изгоряха при пожар в Бургас