НОВИНИ

Кой е Ричард Тейлър?

Американецът Ричард Талър е тазгодишният нобелов лауреат за икономика. Професорът от Чикагския университет е един от основателите на поведенческата икономика. Той получава наградата за изследванията си как човешката психология формира икономическите решения.

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 09.10.2017
Чете се за: 01:29 мин.
По света

Ричард Тейлър е роден на 2 ноември 1929 г. в Медсин Хет, Албърта, Канада. Завършва Университета на Албърта, откъдето получава бакалавърска и магистърска степени. Докторска дисертация защитава през 1962 в Станфордския университет.

През 1990, споделя Нобеловата награда за физика с Джеръм Фридман и Хенри Кендъл за техните „пионерски изследвания на нееластичната дифузия на свързани протони и неутрони, със съществено значение за физиката на кварките“.

Трудовете на Ричард Тейлър са вдъхновили много други учени и са открили пътя за ново направление в икономиката, помогнали са на хората да разпознават триковете на маркетинга и да избягват лош или неразумен икономически избор.

„Изследвайки последствията от ограничената рационалност, социалните предпочитания и липсата на самоконтрол, той показва как тези човешки качества систематично се отразяват върху индивидуалните решения, както и върху последствията за пазара“, се казва в съобщението на Шведската академия.

Ограничена рационалност

Тейлър е автор на теорията за мисловното счетоводство, която обяснява как хората опростяват взимането на финансови решения като си създават отделни сметки в съзнанието, което се фокусира върху ограниченото влияние на всяко индивидуално решение, вместо върху цялостния им ефект. Икономистът също така показва как избягването на загуби обяснява защо хората ценят една вещ много повече, когато я притежават – феномен, наречен ефектът на дарението.

Той е и един от основателите на полето на бихейвиористичните финанси, който изучава как мисловните ограничения влияят на финансовите пазари.

Социални предпочитания

Теоретичните и практически изследвания на Тейлър върху справедливостта имат силно влияние върху научните среди, посочват от Шведската академия. Според нея трудовете му показват как притесненията на потребителите за справедливостта могат да спрат фирми от вдигане на цените в периоди на засилено търсене, но не и в период на увеличени разходи.

Тейлър и колегите му разработват т. нар. игра на диктатор – експеримент, използван в много проучвания, чиято цел е да изследва отношението към справедливостта сред различни групи от хора по света.

Липса на самоконтрол

Работата на Тейлър хвърля светлина и върху наблюденията защо новогодишните обещания са толкова трудни за спазване. Той показва как да бъдат анализирани проблемите на самоконтрола, използвайки модела на планиране и изпълнение, който е подобен на рамките, които психолозите и невролозите използват, за да опишат вътрешното напрежение между дългосрочното планиране и краткосрочното изпълнение.

Поддаването на краткосрочни изкушения е важна причина защо плановете за спестяване на средства за пенсия например, или воденето на здравословен начин на живот, често се провалят.

С приложната си работа Талър демонстрира как „подбутването“ – термин, който той измисля, може да помогне на хората да имат по-добър самоконтрол при пестене на пари, както и в други случаи.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 600 000 зрители са гледали футболния мач България - Франция по БНТ1 и БНТ HD
Над 600 000 зрители са гледали футболния мач България - Франция по БНТ1 и БНТ HD
Областната администрация в  Кюстендил с нова услуга за гражданите
Областната администрация в Кюстендил с нова услуга за гражданите