НОВИНИ

В Северна Гърция обмислят да въведат извънредно положение

В Северна Гърция обмислят дали да въведат извънредно положение заради бежанците. За обстановката там и реакциите от срещата на върха разказва кореспондентът на БНР Катя Пеева.

bnt avatar logo
от Катя Пеева - кор. на БНР
12:33, 08.03.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Балканският маршрут за мигранти вече е закрит, но хиляди продължават да пристигат на гръцките острови. Поредният ферибот с две хиляди мигранти пътува към Пирея. На Лесбос, Кос и Самос лагерите са препълнени от хора, но там поне времето позволява да ги настанят на палатки. Увеличава се броя на фрегатите на НАТО в Егейско море.

В Идомени положението е трагично. Силна буря с дъжд наводни всичко. Мигрантите и бежанците през цялата нощ протестираха и призоваваха с германски знамена канцера Меркел да отвори границите. Надяват се на чудо, което няма да се случи. С часове чакат за един хляб, но заявяват, че няма да се изнесат от границата с Македония или ще търсят трафиканти, за да ги закарат до заветната цел - Германия. "На прага на хуманитарна криза сме", предупреждават лекарите, които се страхуват от разпространение на епидемии с фатален край.

Гръцките власти подготвят план за настаняване на мигрантите в нови временни лагери. Вече има стотици бежанци в Кавала и Драма. Лагерът в Диавата до Солун е препълнен. В малкия планински град Козани също настаняват. До края на седмицата отварят нови 14 лагера в цялата страна,където кметствата и общините имат възможност да предоставят помещения.

Мигрантите и бежанците не желаят да приемат факта, че Македония допуска много рядко преминаване и то при редица условия, и потеглят сами от лагерите към Идомени.

Днес в Измир е срещата между премиерите на Гърция и Турция, където двустранно ще се договарят възможностите за връщане на несирийците обратно.

Не се оправдаха надеждите на Атина за разпределение на бежанците по квоти. Гръцката опозиция определи резултатите от Срещата на върха в Брюксел като „акробатика върху безизходица".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малко цветно настроение (ГАЛЕРИЯ)
Малко цветно настроение (ГАЛЕРИЯ)
Побойниците от Околовръстното шосе остават в ареста
Побойниците от Околовръстното шосе остават в ареста