НОВИНИ

Кой е виновен за събарянето на тютюневия склад в Пловдив?

Прокуратурата събира документи за да започне проверка на незаконното събаряне на тютюнев склад - паметник на културата в Пловдив. Очаква се на собствениците на сградата да бъде връчена заповед за спиране на разрушаването на постройката. Вероятно те ще бъдат заставени да възстановят сградата. Вчера бе установено, че предоставеното от тях удостоверение, въз основа на което им е дадено разрешение за строеж, драстично се разминава с удостоверението от Министерството на културата.

bnt avatar logo
от БНТ
11:43, 08.03.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Самосезирането на Окръжна прокуратура - Пловдив въз основа на медийни публикации и сигналите от Общината и Министерството на културата са обединени, съобщиха от прокуратурата. Дали предоставеното от собствениците уверение е фалшиво е част от тази проверка. От Общината са установили несъответствието, след като са започнали подробен преглед на документите със съответните насрещни проверки.

Иван Тотев, кмет на Пловдив
"Все още ми е трудно да кажа и да дам конкретна позиция, но фактически виждаме разминаване, което трябва да бъде установено от съответните органи.

По думите на кмета, не е било възможно това да бъде направено по-рано заради голямото количество проекти, които постъпват в администрацията всекидневно.

Иван Тотев, кмет на Пловдив
Всеки, който внася документи, носи съответната отговорност. Ако тръгнем да правим насрещни проверки на всеки, ако тръгнем да правим насрещни проверки, то тогава няма да може да си извадите едно удостоверение от Общината сигурно три седмици.

- Не за всеки, поне за важни сгради като тази.

Кое определя коя сграда е важна или не? Няма такъв нормативен документ, който да определя коя сграда е важна и коя не.

Собствениците са посредници между Института за недвижимо културно наследство и местната администрация, затова именно предоставеното от тях удостоверение е взето предвид, за да им се разреши строеж. Такъв е коментарът на главния архитект на Община Пловдив Румен Русев.

Румен Русев, главен архитект на община Пловдив
Чувствате ли се отговорен от това, което се случи?

- Разбира се, как няма да се чувствам отговорен, дори прецакан... извинявам се за израза.

Готов ли сте да си подадете оставката?

- Е, ако ми я поискат - защо не... макар че бих искал да устоя поне нещичко да се спаси.

По отношение на бъдещото възстановяване на сградата, гражданите, спрели разрушаването, са по-скоро скептични.

Пенка Калинкова, изследовател на Тютюневия град
- Защо е трябвало тези дебели стени да ги разрушават, сега ще им се наложи да ги възстановяват и на мен ми е много любопитно... те никога няма да могат да ги възстановят в сегашния им вид.
Иван Тотев, скулптор
- Аз мисля, че съдбата на тази сграда ще бъде последвана по някакъв начин с административни въртели, с протакане.

Пловдивски архитекти са убедени, че Тютюневият склад на „Одрин" 8 може да бъде изграден наново. От Камарата на архитектите в града също настояват в своя декларация да се предприемат действия за възстановяване на сградата и нейния статут.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шарапова вероятно ще бъде наказана за 2 години
Шарапова вероятно ще бъде наказана за 2 години
Дързък обир в Пловдив
Дързък обир в Пловдив