НОВИНИ

​В УМБАЛ "Пловдив" прилагат "кенгуру грижата" в помощ на недоносените

Днес е Световният ден на така наречената "кенгуру грижа" в помощ на недоносените бебета. Отделението по неонатология в университетската болница "Пловдив" е единственото в града, където се прилага метода, познат още като "кожа в кожа". За една година недоносените бебета са около 300, а именно кенгуру грижата е жизненоважна за тях.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Златка Далчева
20:29, 15.05.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

460 грама - толкова тежи най-малкото бебе, родено преди години в Университетска болница "Пловдив", което оцелява благодарение на лекарските грижи. От пет години в болницата прилагат и кенгуру грижата - метод, препоръчан от Световната здравна организация в помощ на преждевременно родените деца. При него бебето от ковьоза се поставя на гърдите на майката за няколко часа.

д-р Диана Аргирова - началник на отделението по неонатология в УМБАЛ "Пловдив": Феноменът е такъв, че дори бебето да е във влошено състояние, поставяйки го на гърдите на майката, в майчината прегръдка, то стабилизира много от жизнените си показатели.

Вече стотици семейства са се възползвали от кенгуру грижата. Семейството на Атанаска Рангелова е едно от тях.

Атанаска Рангелова: По кило и 650 се родиха. Сега са близо кило и 800. Сега са добре, благодаря на Бога. Усещат как ги гушкам. Дори едното хапваше и откакто взех да я гушкам взе да си хапва вече и тя.

Всяка година средно около 300 недоносени деца минават през Неонатологичното отделение на болницата. С годините шансовете им за оцеляване растат, разказват специалистите.

д-р Диана Аргирова - началник на отделението по неонатология в УМБАЛ "Пловдив": Това, което е по- различното в днешно време е, че се полагат грижи за всички деца, които са над 500 грама.

В грижите за преждевременно родените участват и от фондация "Нашите недоносени деца", които оборудват отделението със специални столове, колани за майките, шапчици и терлици за бебетата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа със седем автомобила във Варна се размина без жертви
Тежка катастрофа със седем автомобила във Варна се размина без жертви
Ядреното споразумение с Иран ще е сред обсъжданите теми на срещата в София
Ядреното споразумение с Иран ще е сред обсъжданите теми на срещата в София