НОВИНИ

Варна се включва в днешния Международен ден на акушерката

Да върнем доверието в акушерката и да задържим младите специалисти у нас - зад тази идея застанаха жените от гилдията, която днес отбелязва международния ден на акушерската помощ. Притесненията са, че с всяка следваща година все по-малко завършващи тази професия остават да работят у нас.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Даниела Цекова/Георги Христов
19:20, 05.05.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В момента във Варна работят по-малко от 300 акушерки, а за цялата страна броят им е около 4000, като голяма част от тях са в пенсионна възраст. Това вече води до сериозна криза с кадрите, казват от гилдията.

Райна Бояджиева - Председател на Управителния съвет на Регионална колегия на БАПЗГ-Варна
”Това е критично малък брой за страната.Да, ниското заплащане е фактор.Това заплащане не покрива отговорността, която носи акушерката. Лекарите също иззеха много голяма част от дейността на акушерката”

В днешния празничен ден, акушерките отново заявиха, че това не е просто професия, а призвание и начин на живот.

Славка Петрова - акушерка
“Това е една страхотна професия за мен.Аз си я харесвам много работата и я работя с огромно желание. И другото е, че преживяваш всеки един миг щастлив на майката и на близките и около нея и това ти дава заряд да продължиш напред”
Соня Жекова - акушерка
”Аз съм акушерка на две епохи така да се каже. Имам опит от руската школа и сега от европейската школа. Моите желания са жената да има контакт с акушерката си и тази акушерка да я поема от самото начало."
Галина Кирякова
”Доста е голяма моралната подкрепа, която дават на родилката в този труден момент.”

“Аз съм акушерка и съм до теб” беше не само слоганът върху флаерите, които се раздаваха днес, но и желанието на акушерките, с инициативи, като днешната, да си върнат доверието на бъдещите майки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасната мода на екстремните селфита
Опасната мода на екстремните селфита
Екатерина Захариева и Румен Радев ще работят заедно за националния интерес
Екатерина Захариева и Румен Радев ще работят заедно за националния интерес