НОВИНИ

Великобритания получи одобрение от парламента за Брекзит

Правителството на Великобритания получи окончателно одобрение от парламента за законодателството, упълномощаващо министър-председателят Тереза Мей да задейства процедурата за излизане на страната от Европейския съюз.

Лилия Мустакова
от Лилия Мустакова
06:03, 14.03.2017 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Късно вечерта, Камарата на лордовете окончателно прие законопроекта за напускане на Европейския съюз. Миналата седмица, законът беше спрян в горната камара на парламента, която настоя за две поправки в текста, които да гарантират правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания, както и искане за парламентарно гласуване по крайното споразумение за Брекзит. И двете поправки бяха отхвърлени вчера от долната камара и текстът беше приет без промени.

Днес, законопроектът ще стане официален, което ще даде право на Тереза Мей да активира Член 50 и да задейства двугодишния преговорен период със Съюза. Очакваната дата за това е края на месец март.

Междувременно, британският министър-председател се готви да отхвърли искането на шотландския първи министър Никола Стърджън за референдум за независимост на Шотландия, заяви британският вестник "Таймс". Това стана, след като Стърджън обяви, че ще предложи нов референдум в шотландския парламент, като се очаква той да се състои есента на 2018 година, ако бъде одобрен.

В Северна Ирландия, лидерът на най-голямата националистическа партия, Мишел О'Нийл, заяви, че също иска референдум, за обединение с Република Ирландия.

Мишел О'Нийл, лидер на националистическата партия Шин Фейн: "Както ние заявихме многократно, Брекзит ще бъде катастрофален за ирландския народ. Според нас, в Шин Фейн, спешно трябва да се обяви референдум за обединение на Ирландия и това трябва да се случи възможно най-скоро."

Шотландия и Северна Ирландия твърдо се обявиха срещу излизането на Великобритания от Европейския съюз на референдума от миналия юни. Тогава, 56% от гласуващите в Северна Ирландия се обявиха против Брекзит. В Шотландия, желаещите да останат в Съюза бяха 62%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция заяви подкрепа за Турция в кризата с Холандия
Гърция заяви подкрепа за Турция в кризата с Холандия
Джихадистите в Мосул са напълно обградени
Джихадистите в Мосул са напълно обградени