НОВИНИ

Вещи на Роналд Рейган се продадоха на търг за стотици хиляди долари

Лични вещи на американския президент Роналд Рейгън бяха разпродадени на търг в Ню Йорк от аукционната къща "Кристис". Всички събрани средства отидоха в благотворителния фонд, кръстен на покойния държавен глава.

Георги Петров
от Георги Петров
08:26, 22.09.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света
вещи роналд рейган продадоха търг стотици хиляди долари

Броят на продадените вещи надхвърли 700, като цените им варираха от две хиляди до 320 хиляди долара. Сред предметите бяха много от личните вещи на Рейгън и съпругата му Нанси.

ДЖОНАТАН РЕНДЕЛ, ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АУКЦИОННА КЪЩА "КРИСТИС"
"Това е прикритата страна на един много публичен живот. Това са вещи, с които съпрузите Рейгън са живели в Калифорния и в Белия дом. Почти всички неща идват в двойки, те са били изключително отдадени един на друг."

Най-скъпо се продаде златен пръстен, инкрустиран с малки диаманти, сапфири и рубини във формата на знамето на Съединените американски щати. За 277 хиляди долара се продаде и автентично парче от Берлинската стена, подписано от президента Рейгън. Чифт каубойски ботуши, подарени на държавния глава от дизайнера Тони Лама, пък се продаде за почти 200 хиляди долара. Сред останалите официални подаръци, получени от Рейгън по време на президентските му мандати, са сервиз от министър-председателката на Великобритания Маргарет Тачър, картина от китайските власти и настолен часовник, подарен от Франк Синатра.

ДЖОНАТАН РЕНДЕЛ, ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АУКЦИОННА КЪЩА "КРИСТИС"
"Мисля, че е важно да разглеждаме това като част от скорошната история на Америка. Това са предмети, които са станали свидетели на големи събития. Те са живели в Белия дом."

Събраните средства надхвърлиха очакваната сума от два милиона долара и ще бъда използвани за благотворителни цели от президентския фонд и институт на името на Роналд Рейгън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив отбелязва Деня на независимостта
Пловдив отбелязва Деня на независимостта
Как Забравената история на Стилияна влезе в българското училище
Как "Забравената история на Стилияна" влезе в българското училище