НОВИНИ

Висока оценка за европредседателството ни в Брюксел

България получи висока оценка за европредседателството си на финала на последната среща на върха на 28-е за този период. В двата дни на маратонски преговори в Брюксел лидерите постигнаха споразумение за миграцията, а България представи кандидатурата си за чакалнята за еврозоната.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:26, 29.06.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:23 мин.
По света

Отлично представяне на България при изключително трудни обстоятелства. Така председателят на ЕК Жан Клод Юнкер оцени българското председателство, което завършва тази вечер.

И двамата с Доналд Туск отбелязаха, че едно от най-големите постижения на България е, че е върнала отново в дневния ред на Европа Западните Балкани. Те оtличиха срещата на върха в София за Западните Балкани като най-голямото постижение за България по време на председателството.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: Мисля, че е абсолютно ясно защо срещата на върха в София беше толкова успешна, най-вече за региона. Може би тук, в Брюксел, това не е толкова очевидно, както в региона. Достатъчно е обаче да питате нашите приятели в Скопие, а също и в Гърция, за да разберете, че в София, благодарение на Бойко Борисов, както и преди срещата на върха, ние постигнахме много специфичен политически пробив, включително за европейското бъдеще на целия регион.
Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Едно наистина голямо постижение на българското председателство е, че България промени атмосферата в Западните Балкани, защото европейската им перспектива стана много по-надеждна по време на ръководството на Бойко. Голям прогрес беше направен и за решението за системата за убежище, защото от седем законодателни предложения, които комисията предложи през февруари, март, 2016-та, пет малко или много са приети. Пет трудни законодателни елемента. Така че всичко беше наред.


;

Днес по време на среща на лидерите от Еврогрупата премиерът Бойко Борисов представи българската кандидатура за влизане в чакалнята на еврозоната. Това, което Бойко Борисов посика от лидерите от еврогрупата е България да бъде третирана по еднакъв начин с другите държави, да не се налагат допълнителни условия в последния момент и ако може тя да бъде приета в един ден и в чакалнята на еврозоната, и в Банковия съюз.

Бойко Борисов, министър-председател: Какво да направим повече? Изпълнили сме всички критерии. Aко сега, като за Шенген, измислят нови, няма да е честно. Ние искаме просто да участваме и да влизаме в дадената система по критериите, по които другите са влезли. Не непрекъснато да си измислят нови и нови процедурни хватки.
;

Миграцията беше основаната тема на форума в Брюксел, след много трудно постигнато споразумение всички лидери днес бяха много еуфорични, тази вечер обаче отрезвяването се върна и всички казват, че сега трудното ще бъде договореното да бъде реализирано.

Kакво точно договориха на маратонските нощни преговори лидерите за миграцията - гледайте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите отхвърлиха втория вот на недоверие към кабинета Борисов 3
Депутатите отхвърлиха втория вот на недоверие към кабинета "Борисов 3"
Македония ще получи покана за НАТО
Македония ще получи покана за НАТО