НОВИНИ

Македония ще получи покана за НАТО

Македония ще получи покана за започване на преговори за членство в НАТО, но може да бъде приета едва, след ратифицирането на договора за името й. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, след среща с македонския премиер Зоран Заев. Двамата се срещнаха в централата на НАТО, за да обсъдят подробностите около предстоящите присъединителни разговори.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:56, 29.06.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Спорът за името твърде дълго е хвърлял сянка върху стабилността и сигурността на Балканите. С тези думи генералният секретар на НАТО се обърна към македонския премиер Заев. Столтенберг приветства споразумението с Гърция, но и посочи ратифицирането му от двете страни, като ключ по пътя за членство на Скопие в Алианса.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Очаквам по време на срещата на върха на НАТО след две седмици, Македония да получи официална покана за започване на преговори за членство. Но нека да е ясно - докато споразумението за името не бъде ратифицирано от двете страни, няма как да бъдете приети в НАТО. Това е исторически шанс, който не бива да пропускате. Вратата на НАТО е отворена, а вие сте на прага ѝ.
Зоран Заев, премиер на Македония: Тука сме между наши приятели, наши съюзници и очакваме до десетина дни с тях да отворим нова страница в нашите отношения. Очакваме да получим покана, с която Македония на стане 30-ия член на НАТО.
;

Въпреки това, все още няма как да бъдат дадени срокове за това кога Скопие ще влезе. Очаква се след започване на присъединителните разговори, Македония на присъства на всички срещи на НАТО. По-рано днес в разговор с гръцкия премиер Ципрас, Столтенберг е дал заявка, че интересите на Атина ще бъдат запазени.

Рекация имаше и от Русия, като според говорителя на Кремъл, присъединяването към НАТО е суверенно право на Македония, но позицията на Москва по въпроса с приближаването на инфраструктура на Алианса към нейните граници остава непроменена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висока оценка за европредседателството ни в Брюксел
Висока оценка за европредседателството ни в Брюксел
Омбудсманът и протестиращи родители внесоха проектозакона за личната помощ в НС
Омбудсманът и протестиращи родители внесоха проектозакона за личната помощ в НС