НОВИНИ

Вижте как преди 30 години дете спасява кестените по софийски булевард

Докато кестените по бул. "Патриарх Евтимий" правят път на новото метро, има хора, които още си спомнят една такава гледка от преди повече от 30 години. По друг булевард, с други кестени, които хората успяват да спасят. Булевардът е "Пенчо Славейков", а историята - на леля Вера.

Ина Шумарова
от Ина Шумарова
10:16, 03.02.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

- Един ден ни разтревожиха много, - разказва Василева. - Видях че, кестените започнаха да падат един след друг. Режеха ги под някаква заповед. Веднага отидох при моята приятелка на първия етаж, защото знаех, че съпругът й, Драго, имаше познати в общината. Видях неговото дете, което си играеше с куклите, но плачеше, защото то усети тревогата в семейството.

Малкото момиченце без да се замисли събрало всичките си любими играчки и изтичало пред входа. То наредило куклите и мечетата около дървото, с надеждата да го спаси. Трогнати от това родители и съседи направили всичко възможно, за да се спре изсичането.

- Тя си играеше, то беше към 5-6 годишно дете, играеше си с куклите, редеше си ги, - продължава разказа си Вера. - То винаги беше много спокойно дете, но този ден го видях много разтревожено и плачеше, защото гледаше всички вкъщи, колко бяха тревожни. Всеки момент можеха да отсекат и нашето дърво пред входа.

Последвало обаждане в общината, за да се разбере причината за сечта на кестените. Оказало се, че е взето решение всяко дърво да бъде заменено с улична лампа. Разтревожени, хората от кооперацията положили усилия кестените да бъдат запазени на всяка цена.

Вера Василева: След като, спасиха останалите кестени, последния кестен който беше пред нас. Видях, че между дърветата поставиха и електрически стълбове, така че решение беше намерено. През пролетта са много красиви, тези бели свещи по дърветата украсяват улицата. А през лятото, когато е много горещо, те са нашите чадъри, за да ни пазят от силните слънчеви лъчи. Аз мисля, че това не е разумно, защото ние имаме много нужда от тези дървета, които са белите дробове на нашата улица.

И днес, когато минете по булевард „Пенчо Славейков”, може да видите съжителството на кестените с уличните лампи и да си спомните историята за едно малко момиче, което е успяло да спаси последния кестен пред номер 35.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лейди Гага ще изпълни химна на САЩ  преди началото на Супербоул
Лейди Гага ще изпълни химна на САЩ преди началото на Супербоул
Завръщането продължава да е най-гледаният филм у нас
"Завръщането" продължава да е най-гледаният филм у нас