НОВИНИ

Великобритания даде зелена светлина за генетично модифициране на бебета

Проектът на д-р Кейти Ниакан за генетично модифицирани бебета беше одобрен от Британското управление по ембриология и изкуствено оплождане.

Велианна Кашева
от Велианна Кашева редактор: Невяна Попова
08:02, 03.02.2016
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Първите 7 дни от живота на ембриона са ключови за изследване на развитието му, смята д-р Кейти Ниакан от лондонския институт Франсис Крик. Още преди да бъде одобрен проекта й, пред британски медии тя обясни:

Д-р Кейти Ниакан: Много е важно да се проучи точно това у човека, защото наскоро показахме, че има много гени, които се проявяват по уникален начин само в човешкия ембрион. В този малък отрязък от развитието преди имплантацията, те не присъстват в други ситуации. Например - няма ги при мишките или клетъчните линии.

Проектът на д-р Кейти Ниакан беше одобрен от Британското управление по ембриология и изкуствено оплождане.

При изричното уточнение, че проучването ще започне едва след съгласието на Комитета по изследователска етика. Експериментите ще се осъществяват само с ембриони, дарени специално за целта, от пациенти, които се подлагат на ин витро оплождане. Модифицираните ембриони в рамките на изследването, няма да се използват в ин витро опити.

Проф. Робин Ловъл-Бадж Институт Франсис Крик: За първи път проект като този получава одобрението на национален регулатор. Това е много важно за проучването на биологическите характеристики ранните човешки ембриони. Освен това е много възможно да допринесе за развитието на по-добро ин витро оплождане и за избягване на спонтанния аборт.

От пресцентъра на института "Франсис Крик" заявиха, че от момента на публикуването на новината, д-р Ниакан е получила стотици обаждания и писма от цял свят, на които обаче до края на седмицата не е в състояние да отговори.

Наши експерти се обединиха около идеята, че науката не може да бъде спряна, но трябва да има регулатор, за да се отстранят всякакви опасности.

Стоян Ставру, юрист: Основна задача е да се разбере какви опасности има и как да бъдат спрени. Не можем да спрем тази наука, ако не е във Великобритания, ще стане в САЩ, или Китай. Важното е да определим границите.
Проф д-р Атанас Щерев, акушер гинеколог: Не можем да спрем развитието на науката, трябва да наднационална регулация, защото ако се промени човешкия геном, ще даде отражение на целия свят.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йорданка Фандъкова: Нямам амбиции за президентския пост
Йорданка Фандъкова: Нямам амбиции за президентския пост
 Уолстрийт изпадна в паника
Уолстрийт изпадна в паника