НОВИНИ

Волен Сидеров е осъден на 9 месеца пробация

Волен Сидеров беше осъден на 9 месеца пробация по 2 дела за хулиганство. Лидерът на Атака се призна за виновен и сключи споразумения с прокуратурата, които бяха одобрени от съда и влизат в сила веднага. Сидеров ще трябва да се разписва по настоящ адрес 2 пъти седмично и да ходи на беседи с пробационен служител. Ще му удържат и 13 процента от заплатата.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:57, 14.03.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Пред съда Волен Сидеров каза, че се признава за виновен и доброволно е подписал споразуменията. По въпроса за вината - извън залата - не беше така категоричен.

Волен Сидеров: Това е част от процедурата. По този начин освобождавам съдебната система за по-важни случаи - всеки ден убиват хора, възрастни жени, знаете.

Прокурорът каза, че споразуменията са предложени от Сидеров. За наказанието, което е от 6 месеца до 2 години - са преговаряли.

Димитър Петров - прокурор: Осъзнал се е. Най-доброто, което се постигна, е кратък справедлив процес, евтин и наказанието е своевременно.

Първо беше одобрено споразумението по делото за нахлуването на лидера на Атака в НАТФИЗ два дни преди изборите. По този случай и Десислав Чуколов получи 6 месеца пробация и удръжка от заплатата.

След първото заседание Сидеров отказа да излезе от залата и остана вътре заключен до следващото дело.

Час по-късно друг съдебен състав отказа да одобри споразумението по случая, който стана известен като #извинисебе#.

Съдът прие, че пробация не е адекватно наказание за скандала на Сидеров с репортер на СКАТ през 2013-та. Мотивира се, че деянията са извършени от депутат, близо до парламента и че лидерът на "Атака" има и други дела за хулиганство. Така това дело беше върнато на прокуратурата.

За най-стария случай - от Батак през 2011-та Сидеров получи още 8 месеца пробация, като съдът отбеляза, че скоро изтичат 5-те години давност.

Димитър Петров - прокурор: Да осъдиш политик - човек едва ли може да е доволен от това нещо.

Волен Сидеров: Желая ви лек и благодатен пост.

От 2-те наказания, които влизат в сила, лидерът на Атака ще изтърпи - по тежкото - 9 месеца. За този период няма да му се води трудов стаж и ще може да напуска адреса - дори за отпуска - само с разрешението на пробационния служител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Помощ за хора с увреждания в Благоевградско
Помощ за хора с увреждания в Благоевградско
Александър Андреев: Супернеделята в Германия - политическо земетресение
Александър Андреев: Супернеделята в Германия - политическо земетресение