НОВИНИ

Войници от Националната гвардия на САЩ охраняват мексиканската граница

Войници от Националната гвардия на САЩ започнаха да пристигат на границата с Мексико, докато правителството обсъжда как да се справи с нелегалната имиграция, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
10:37, 10.04.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света
войници националната гвардия сащ охраняват мексиканската граница

Губернаторите на щатите Аризона, Ню Мексико и Тексас обещаха да изпратят 1600 войници от щатските подразделения на Националната гвардия за охрана на границата в отговор на искането на президента Доналд Тръмп, който смята, че нелегалното преминаване на мигранти през границата и престъпността, съпътстваща имиграцията, са прераснали в криза, която изисква незабавно решение.

Граничните щати ще осигурят общо близо половината от поисканите от президента 4000 войници. Единственият граничещ с Мексико щат, който не е обещал да изпрати войски, е Калифорния, отбелязва АП. Губернаторът на Калифорния Джери Браун е член на Демократическата партия, за разлика от колегите си републиканци в Тексас, Аризона и Ню Мексико. Браун неведнъж се е сблъсквал с Тръмп по отношение на имиграционната политика.

;

Според федералния закон, на който Тръмп се позова в прокламацията си с искане Националната гвардия да се включи в охраната на границата, губернаторите, които изпратят войници, ще запазят командването и контрола си над своите щатски членове на гвардията, а федералното правителство ще поеме финансирането им.

Мексико ще преразгледа двустранното си сътрудничество със САЩ, включително в областта на търговията и сигурността, заради възникналите двустранни спорове, обяви външният министър Луис Видегарай, цитиран от Франс прес.

Той уточни, че засега президентът Енрике Пеня Нието не е взел никакво решение.

Начинът на изразяване на Тръмп, тонът с който говори за мексиканците, имат значение, отразяват се на отношенията и не можем вечно да запазваме мълчание, подчерта мексиканският външен министър.

Президентът на САЩ иска да използва Националната гвардия за охрана на границата, докато бъде постигнат напредък по предложението му за изграждане на гранична стена, което засега е блокирано в Конгреса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Накити с българска шевица изработва Стефка Михайлова от Кюстендил
Накити с българска шевица изработва Стефка Михайлова от Кюстендил
Български пелин се налага успешно на румънския пазар
Български пелин се налага успешно на румънския пазар