НОВИНИ

Въпроси и съмнения около пожара в Лондон

От години обитатели на изгорялата кула в Лондон са предупреждавали за риск от пожар, но фирмата професионален управител е останала глуха, твърди гражданско сдружение на наемателите. Сградата е била санирана за 10 милиона паунда, ремонтът е завършил миналата година. Трагедията постави много въпроси, властите обещаха разследването да даде отговорите.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:15, 14.06.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Огънят обхванал бързо ремонтираната сграда, получила нова облицовка и термоизолация, нови прозорци и системи за отопление и вентилация.

Жена: Проблемът е в облицовката. Говорих с жена, която живее в сградата от 40 години. И преди е имало пожар, но винаги е бил потушаван. За пръв път огънят обхваща цялата сграда, при това толкова бързо, а облицовката е поставена преди година.

Преди ремонта, още през февруари 2013-а, обитателите са предупредили, че противопожарното оборудване не е тествано от 12 месеца. Става дума за пожарогасителите в подземното помещение за бойлерите, машинното отделение на асансьора и стаята на електроинсталацията. Тревогите на обитателите останали нечути и при ремонта, след който кулата била оценена като среднорискова за пожар.

Дейвид Колинс, бивш председател на асоциацията на живеещите в "Гренфел тауър": 90 процента от обитателите подписаха петиция за разследване на организацията, която управлява тази сграда, защото там са некомпетентни, но искането беше отклонено.

Обитателите твърдят, че са били инструктирани неадекватно от професионалния домоуправител и пожарната при пожар да останат по домовете си. Аргументът е, че новите врати на апартаментите устояват на огън 30 минути - достатъчно за идването на помощ.

жена: Ако слушах пожарната или професионалния домоуправител, сега щяхме да сме мъртви.

Компанията, извършила санирането изрази шок от трагедията и увери, че е спазила всички стандарти за сигурност.

Садик Хан, кмет на Лондон: На този етап хората си задават страшно много въпроси, легитимни и разумни въпроси, които се нуждаят от отговори. Ще направя необходимото да получим тези отговори.

Фирмата, положила новата облицовка срещу 2,6 милиона паунда засега отказва коментар поради липса на информация за пожара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстановката на ГКПП Кулата се нормализира
Обстановката на ГКПП "Кулата" се нормализира
Студентски пленер „В духа на Майстора“ в кюстендилското село Шишковци
Студентски пленер „В духа на Майстора“ в кюстендилското село Шишковци