НОВИНИ

Компрометиран язовир край Варна заплашва от наводнение три села

Язовир “Елешница” във Варненска област се нуждае от спешен ремонт. След наводнението през февруари 2015-та година, преливникът на съоръжението е в критично състояние. Ако скоро не се вземат мерки за неговия ремонт, има риск язовирът да прелее при по-интензивни дъждове и да наводни няколко населени места в района, като щетите ще са за милиони левове.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
17:40, 14.06.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Язовир „Елешница“ е публична държавна собственост и се стопанисва от „Напоителни системи“. Съоръжението е потенциално опасно от повече от две години, когато водната стихия нанесе сериозни поражения върху преливника. Тогава през него преминаха 105 кубически метра вода в секунда. Голямото преливно количество откърти бетонна плоча с дебелина 25 сантиметра и изрови терена под нея.

Даниела Янкова, Главен инженер на „Напоителни системи“ - клон Черно море:
"Наложително е да бъде извършен ремонт на съоръжението, тъй като при следващо провеждане на преливни количества съоръжението би могло да се разруши напълно."

Три населени места ще бъдат подложени на прякото въздействие на ударната вълна от водните маси. С пряка заплаха за населението са селата Гроздьово, Нова Шипка и Дъбравино.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област:
"Така че това е един от проблемите, които е на дневен ред. Един от язовирите, който прави много проблеми. Успели са да вкарат проект колегите през времето от служебния кабинет до Междуведомствената комисия. Все още нямаме отговор и резултат дали ще бъде финансирано или не."

За възстановяване на щетите са необходими малко над 700 000 лева. Ако ремонтът сега ще струва хиляди левове, след време ще са нужни милиони, изчисляват специалистите. Те са притеснени, че всеки проливен дъжд е потенциална заплаха за язовирната стена на “Елешница”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена загина на място при катастрофа на жп прелез (СНИМКИ)
Жена загина на място при катастрофа на жп прелез (СНИМКИ)
Мажоритарният вот получава подкрепа само от ГЕРБ и Воля
Мажоритарният вот получава подкрепа само от ГЕРБ и "Воля"