НОВИНИ

ВСС прие декларация срещу Лозан Панов

Висшият съдебен съвет осъди действия на председателя на ВКС Лозан Панов с 11 срещу 7 гласа. Приета беше декларация, че Панов е извършил недопустим опит за намеса - като е поискал информация и протоколи от общи събрания, на които са обсъждани кандидатури за следващия съвет. Вносителите така и не отговориха на опонентите си - по силата на каква процедура се прави това. Заседанието за първи път беше ръководено от новия министър на правосъдието Цецка Цачева.

bnt avatar logo
от БНТ
19:49, 11.05.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
Цецка Цачева, министър на правосъдието: Аз разбирам, че тук всеки има свободата и възможността да изкаже своето мнение, но невинаги броят на минутите и изреченията са в подкрепа на една или друга теза.

ВСС изслуша 4-ма шефове на Апелативни съдилища. Обобщено дискусията беше за това - дали искането на информация от председателя на ВКС Лозан Панов е натиск или стремеж за публичност. И дали с провеждането на срещи и събрания - шефовете по места се намесват в номинациите или търсят регионално представителство в следващия съвет.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: Моето лично становище е, че до момента процедурата, така както е стартирала и се провежда, е в изпълнение на закона, а оттук насетне Висшият съдебен съвет е в правото си да оценява, да предлага.

Преди заседанието Панов коментира атаките срещу него, които вървят и през определен кръг медии, а от няколко дни и в писма, изпратени до съдиите в няколко столични съдилища. Пликовете съдържат извадка от СРС-та, станали публични преди 10 години във връзка със скандала "Александров-Овчаров", в които се обсъжда изборът за шеф на Административния съд - София, заедно с протокол от назначаването на Лозан Панов на поста.

Лозан Панов - председател на ВКС: Не се споменава изобщо име на магистрат, камо ли моето име, затова казвам, че това е един милиционерски подход. Аз дори не съм 38-40 години по това време, бил съм на 35 години. Няма какво да ме притеснява и не е това начинът, по който да ме спрат да говоря.

За подател се сочи списание Де Юре, откъдето категорично отрекоха да са източника. В срс-тата се говори за конкурс на ВСС. Конкурс за поста обаче не е провеждан, обясниха за БНТ запознати от юридическите среди. Панов е бил предложен лично от тогавашния председател на ВАС Константин Пенчев и е гласуван от съвета. Юристи коментираха, че теоретично разговорът може да се отнася до десетки потенциални кандидати, независимо дали са избрани или не.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители се обявиха против сливането на две детски градини в София
Родители се обявиха против сливането на две детски градини в София
Ден на отворените врати в Националната библиотека Св. Св. Кирил и Методий
Ден на отворените врати в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"