НОВИНИ

Нобелов лауреат откри Софийския фестивал на науката

Следвайки нуждата от образование и жаждата за знания, днес започна Софийският фестивал на науката. Началото в София тех парк отбеляза невероятен интерес. Учени от БАН, различни университети и научни центрове следващите четири дни ще покажат най-доброто, което правят и ще се опитат да представят науката си по най-атрактивен начин дори за най-малките. Но този момент цялото внимание е съсредоточено в лекцията на един от звездните гости на фестивала - проф. Дан Шехтман - носител на нобеловата награда за химия за 2011 година за откриването на квази-кристалите. Първото си интервю проф. Шехтман даде за "По света и у нас".

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:38, 11.05.2017
Чете се за: 00:56 мин.
Още

За толкова години слава и интервюта, въобще не се е уморил да разказва. А и историята му е с вкус на басня. За разбиването на догми, за неверието и ожесточеното отричане на откритието му, за силата да устои до нобеловата награда и всеобщото признание.

проф. Дан Шехтман - нобелов лауреат за химия 2011 година
Знаех, че моя експеримент е точен и можех да устоя на всички критики. И им отговарях - Повторете моя експеримент и ми покажете къде греша. Но не ми казвайте, че това не го пише в книгите.

Мериленд, 35 години назад. Шехтман работи по различни сплави за космически цели. Дифракционният образ на една от тях на алуминий и манган, подсказва невъзможна структура.

Наблюдаваната структура може да се обясни само с петоъгълна ротационна симетрия, в пълно противоречие на законите на кристалографията. Но Шехтман намира съмишленици,прави две публикации, невъзможното животно получава и име - квазикристал.

проф. Дан Шехтман- нобелов лауреат за химия 2011 година
Линус Полинг, два пъти нобелов лауреат и наистина велик учен казваше - работата на Дани Шехтман няма смисъл, няма квазикристали, има квази учени. И хората все питат - как заставаш срещу такава голяма фигура. Отговарям - Може и да е най-великия химик на света, но аз съм експерт в електронната микроскопия, а той не е. Това казвам и на студенти ми - станете експерти. И аз ви гарантирам блестяща научна кариера.

Така отговаря и на въпроса си - защо откритието е негово, като идеята за апериодичните кристали съществуват от векове пред очите на всички - като математическо уравнение, или дори като образ в средновековни ислямски мозайки. И като в истинска басня поуката накрая е - печелят уверените и влюбени в науката.


По подробер репортаж с проф. Дан Шехтман,можете да видите тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пчелари настояват за тригодишен период на преминаване към биостопанства
Пчелари настояват за тригодишен период на преминаване към биостопанства
Премиерът освободи зам.-министъра на здравеопазването
Премиерът освободи зам.-министъра на здравеопазването