НОВИНИ

Във Видин започват тържествата за 200-годишнината от рождението на Антим I

През 2016 година се навършват 200 години от рождението на Антим Първи. Годишнината ще бъде тържествено отбелязана във Видин, където Антим Първи е погребан и е издигнат паметник гробница-мавзолей.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:34, 15.02.2016
Чете се за: 03:41 мин.
У нас
видин започват тържествата 200 годишнината рождението антим

Тържествата по отбелязването на 200-годишнината от рождението на Антим Първи ще преминават под почетния патронаж на Цецка Цачева, председател на 43-то Народно събрание на Република България, каза за БТА Белоградчишкият епископ Поликарп и разказа за организацията на честванията и за живота и делото на Антим Първи.

"Видинската света митрополия, Община Видин, Областна администрация Видин, със съдействието на видинските институции и различни организации, организират целогодишни тържества в памет на Антим Първи, с които подобаващо в единомислие и единство по примера и завета на великия йерарх да се почете неговото рождение. Като плод на усилията на всички, датата определена за кулминация на честванията, поради липса на точна информация за месеца и деня на неговото рождение, бе определена 16 септември 2016 г., а като начало на тържествата се дава на 16 февруари 2016 г., в деня, когато Антим Първи преди 144 години е избран за екзарх - глава на Българската екзархия. На този ден Природо-математическата гимназия на Видин, кръстена на името на Антим Първи, отбелязва своя патрон.

Желанието на видинските институции, е колкото е възможно повече и с по-голяма тържественост и разгласа да бъде отбелязвано всяко събитие според годишната програма на честванията, за да могат българите, и най-вече подрастващото поколение, да се запознават с живота, делото, саможертвата и духовността на Антим Първи. И по този начин да изпълним неговия завет, да помним родната си история и чрез труда и подвига на жертвалите се за нас и нашата свобода, да изграждаме нашата родина, като я превръщаме в истинско място за живот, развитие, просперитет, вяра, човечност и духовност", каза Белоградчишкият епископ Поликарп.

Духовникът разказа, че негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Неофит, на 16 септември 1934 г., когато е осветена гробницата на Антим Първи, в своето слово пред мавзолея, се обръща към цар Борис Трети и присъстващите архиереи с упрек, като казва: "Държавата и Църквата отдавна трябваше да изразят признателността си към този заслужил вожд, с някакъв веществен знак. Залисани обаче с големи грижи за своето устройство и организация, досега те не са могли да сторят това. В случая ние счетохме себе си за задължени да им помогнем. В резултат на нашите усилия да изпълним това задължение и като приемник на великия блаженопочинал йерарх, се появи този мавзолей-паметник."

Оттогава до днес, нещата не са се променили много, отново Видин, в лицето на своите институции, намира за необходимо и като задължение да помогне в прославата името и делото на Антим Първи, посочи епископ Поликарп. Неслучайно, Софийският митрополит Стефан казва: "На Вас деца на Видинската катедра, Бог да помага да оживите образа на екзарха Антим, най-великият и най-достойният български син. Дайте го на вашите деца, а те да го дадат на своите като пътеводна звезда. Видин има свещен жребий да бъде пръв между борците за църковна и политическа свобода. Нима днес той ще остане назад и ще покрие с прах миналото си? Не. Никога."

Следвайки упрека на митрополит Неофит и послушанието на митрополит Стефан, Видин и неговите чеда, част от които сме и ние, възжелахме именно Видин да е огнището за прослава личността и изява заслугите на предостойния син на България Антим Първи, което да разнася своите искри по цяло българско и извън пределите на Родината, посочи епископ Поликарп.

;

"Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот" - това са думи на първия екзарх на самостоятелната Българска екзархия Антим Първи, председател на Учредителното Народно събрание и на Първото Велико Народно събрание, виден български православен духовник, Видински митрополит.

;

Антим Първи е последовател на Св. патриарх Евтимий Търновски



"Роденият през 1816 г. в Лозенград, Антим Първи, възпитан в най-реномираното учебно школо на Османската империя, поема по монашеския път на Света гора, утвърдил се в богословието от руската земя и традиция, удостоил се в своето най-високо звание, епископското, от Майката църква - Вселенската патриаршия, поел една от големите и изявени епархии - Видинската, въздигнал се в глава на Българската екзархия и положил усилия за духовната, политическа и културно-просветна свобода на българите, изтърпял затвор и мъчения в Мала Азия, показал се като обединител на нацията, оглавявайки най-висшия народен орган - Учредителното народно събрание и Първото Велико народно събрание, оглавявайки своята Видинска епархия на 1 декември 1888 г. се пресели от този свят в небесните селения, където предстои пред Престола на Твореца - Отец, Син и Свети Дух и се моли за достойния напредък, просперитет, истински духовен и социален живот на своите духовни чеда.
През своя живот Антим Първи бе истински последовател на Св. патриарх Евтимий Търновски, който единствен при падането на Търново не остави своя народ, а се пожертва за благото на хората, очакващи от него подкрепа, утеха и благодеяние. Верен син на Търновския патриарх е Антим Първи, който стои като небесен страж и бди за единството на нашия народ. За да се получи това наистина, е необходимо не да очакваме само, но и да се трудим по примера на великите и достойните преди нас и като им подражаваме да бъдем и ние пример за подражание в единство, мир, надежда и утеха на народа си", разказа епископ Поликарп.
"Почитайки през годината 200-годишнината от рождението на Антим Първи, нека не се въздържаме да говорим, дори да повтаряме едно и също за неговия живот, защото, колкото повече говорим и споменаваме неговата личност, толкова повече ще се запознаваме с всичко онова, което той направи и което, като че ли стои скрито за нас, днешните му чеда и тънем в незнание.
Факт, който никак не ни радва е, че има хора от страната, от самия Видин, които все още не знаят какво има в малката църквица в двора на митрополията, не са влизали в гробницата-мавзолей и не знаят, че там се намира на упокоение тялото на истински човек, изпълнен с превелика любов към своя народ, род и Родина", отбеляза духовникът.
"Затова, нека устите ни не млъкват и сърцето не спира да трепти и съществото ни да проповядва Антим Първи, за когото думите не стигат, за да обяснят онова, което е и което е дал нам. Имаме дълг, имаме завет, имаме послушание, имаме задължението да възкресяваме паметта на Антим Първи. Както той живя, за да възкръсне България, така и ние да живеем, за да възкръсне неговата памет", каза Белоградчишкия епископ Поликарп.

;

Днес във Видин се състоя кръгла маса "200 години духовност и родолюбие, вяра и държавност" с участието на клубовете "Млади възрожденци" от Видин и областта, както и на историци и университетски преподаватели по история. Предвиден е и празничен фолклорен концерт на представителен ансамбъл "Цвят" при Народно читалище "Цвят - 1870" в Драматичен театър Видин.

На 16 февруари официално ще бъде даден старт на честванията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В ареста остават тримата сирийци, заловени на българо-турската граница
В ареста остават тримата сирийци, заловени на българо-турската граница
ДСБ поискаха оставки за АМ Хемус
ДСБ поискаха оставки за АМ "Хемус"