НОВИНИ

Възможно е Дунав да замръзне

Възможен е ледоход и замръзване на Дунав заради ниското ниво на реката, в комбинация с отрицателните температури. За да има ледоход, постоянната температура на въздуха трябва да се задържи поне 10 дни под минус 10 градуса - обясниха от Агенцията за проучване и поддържане на Дунав в Русе. Остарелият корабен парк пък допълнително възпрепятства работата на специалистите от агенцията.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
20:11, 04.01.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Нивото на река Дунав край Русе се е понижило за последното денонощие. Въпреки това през следващата седмица не се очаква ледоход, който да скове реката.

инж. Павлин Цонев - директор на Агенция за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ : „Ще доведе до появата на малки замръзвания в каналите на по-малките реки, както и между островите и брега."

В зимовника вече са прибрани три кораба на Параходство „Българско речно плаване" и два на частен превозвач. За да е по-безопасен плавателният път ще бъдат прибрани част от навигационните знаци.


;

Агенцията обаче разполага само с остарелия кораб „Вит", който трябва да обходи 230 километра разстояние, за да прибере знаците.

инж. Павлин Цонев - директор на Агенция за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/: „Корабът „Дунав" е с навършени 75 години. Той е ветеранът в нашия флот. Корабът „Каблешков" гони 54 години. Необходимостта от нова техника просто е належащо и спешно."

До края на 2016-та от Агенцията в Русе се надяват да получат по оперативна програма специална машина, с която на места речното корито ще бъде удълбавано. Така ще се осигури по-безопасен път за плавателните съдове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снегът дойде, а с него и игрите (ГАЛЕРИЯ)
Снегът дойде, а с него и игрите (ГАЛЕРИЯ)
Очаквано - раждаемостта намалява драстично през 2015 г.
Очаквано - раждаемостта намалява драстично през 2015 г.