НОВИНИ

​Япония представи нов модел влак-стрела

Той ще бъде пуснат в началото на юли догодина, точно за началото на летните олимпийски игри в Токио. Страната - домакин не крие амбициите си да организира най-високотехнологичните игри в историята.

bnt avatar logo
от БНТ
21:49, 28.01.2019
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Новият влак "Шинкансен" модел " N 700 S" е в изпитания от миналата година. Дизайнът запазва достойнствата на сегашните композиции, но има редица подобрения за намаляване на въздушното съпротивление. Значителна иновация е възможността да се движи със собствено захранване благодарение на специално разработени литиево-йонни батерии.

Тази технология се прилага за първи път при високоскоростен влак и гарантира пътуването в случай на повреда на традиционната електросистема, например от заметресение. Във вагоните има повече камери за наблюдение. Нова комуникационна система позволява на пътниците да разговарят по телефон не само с екипажа на композицията, но и да осъществят връзка с централния диспечерски пункт в случай на извънредна ситуация.

Японските железници планират да пуснат общо 40 влака от новия модел, част от тях след Олимпиадата догодина. Стойността на целия проект се оценява на два милиарда и 200 милиона долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Петков иска​ промяна на енергийната стратегия на България
Румен Петков иска​ промяна на енергийната стратегия на България
Теч на газ блокира централен булевард в Казанлък
Теч на газ блокира централен булевард в Казанлък