НОВИНИ

Япония след мощните земетресения

Най-малко 19 души са загинали при втория мощен трус в Южна Япония. Часове, след като районът на град Кумамото беше разлюлян от земетресение със сила 6,2, беше регистриран нов трус - със сила 7,3 по Рихтер. Властите съобщават за стотици ранени. Под отломките на срутените сгради все още има затрупани хора.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:30, 16.04.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Така изглежда районът край град Кумамото след мощния трус. Почти денонощие след силното земетресение в четвъртък, земята в Южна Япония отново се разтресе. Този път по-силно и по-унищожително.

Районът на Кумамато се разтърси около 01,25 местно време, докато хората все още преодоляваха шока от предишния трус.


"След първото земетресение се преместих в гимнастическия салон. Снощи спях, когато изведнъж всичко се разлюля. Салонът е почти напълно разрушен", казва потърпевш.

Срутени сгради, магистрали, свлачища, пожари. При труса рухнаха и огромни части от пътища. Има съобщения, че се е активизирал и вулкан. Щетите от земетресението тепърва ще се изчисляват.

Шиндзо Абе, министър-председател на Япония: Разрушенията от последния трус могат да обхванат огромен район. Инструктирах съответните служби да направят оценка на щетите, така че спасителните операции да се извършат плавно и населението да бъде информирано своевременно.

Около 20 хиляди войници са изпратени в зоната на бедствието. В спасителните операции се включват полицаи, пожарникари и медици.

Масару Мураками, спасител: Над 1 300 души се нуждаят от подслон. Но броят им постоянно нараства. Не е безопасно хората да остават в домовете си.

Това са най-мощните земетресения в района на Кумамото от един век. Вторичните трусове не спират да тресат Южна Япония. Нарастват и опасенията, че броят на загиналите ще се окаже много по-голям.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Циркови артисти и екзотични животни по улиците на Пловдив
Циркови артисти и екзотични животни по улиците на Пловдив
От нашия специален пратеник: Последният протест завърши без инциденти
От нашия специален пратеник: Последният протест завърши без инциденти