Япония в новата ера след абдикирането на император Акихито

Следващият репортаж ни отвежда към Япония и очакванията там за новата ера, която започна след абдикирането на император Акихито и поемането на властта от неговия син Нарухито. Официалната церемония предстои през октомври. Надежда Василева разговаря с едни от най-известните анализатори в Токио.

Надежда Василева
от Надежда Василева
10:17, 14.07.2019
Чете се за: 02:34 мин.
По света

Сезонът на дъжда в Япония, който сякаш обгръща императорския дворец с още по-голяма загадъчност. Място, зад стените на което се крият много тайни. Професор Такеши Хара е един от най-добрите им познавачи. Учен, който някога пишел за императорското семейство като журналист.

Проф.Такеши Хара: Тогава за първи път успях да видя какво се случва вътре в двореца. Колко изключително е всичко! В центъра на Токио голямо пространство е заето от императорския дворец, а повечето хора не могат да надникнат вътре. Всъщност там има голяма мистерия.

Юли. Третият месец от новата ера, която започна през май с поемането на властта от император Нарухито. Определят го като перфектния японец. Земен, обучаван да уважава другите, възпитаник на Оксфорд.

Проф.Такеши Хара: Новият император каза, че ще следва поведението на баща си, но какъв ще бъде неговият стил, все още не знаем.

Предишният император Акихито винаги е бил близо до народа си и е проявявал внимание и загриженост към хората. Разчупва вековните традиции, като става първият император, сключил брак с жена без благородническо потекло. Акихито и съпругата му пътуват много из страната.

Проф. Такеши Хара: За последните 60 години те са обиколили всичките 47 префектури средно по 3 пъти, като на някои места са били и по 10 пъти. Нарухито и съпругата му не пътуват толкова много, тъй като тя има здравословни проблеми от години.

И Акихито, и Нарухито преди години посещават засегнатите от голямото земетресение райони. Съпругата на новия император - Масако, е дипломат, завършила Харвард. Когато става част от императорското семейство, я възприемат с надежди за промени в монархията. Масако се отказва от кариерата си, и през годините към нея са насочени очакванията да роди момче - престолонаследник.

Проф.Такеши Хара: По време на ерата Хейсей, предишният император и императрицата имаха престолонаследник, семейната линия беше ясна. Сега ситуацията е по-различна. Този път нямаме престолонаследник. Сегашният император няма син, има дъщеря. По-малкият брат на императора има син и линията може да бъде продължена от тях.

Хирохито Сузуки е изследовател, който носи името на императора от ерата Шоуа - най-дългият период в японската история.

Хирохито Сузуки - изследовател: Кръстен съм така от баща ми, който харесва някогашния император Хирохито и съм роден по време на неговото управление.

Още преди да седне на императорския трон, Нарухито дава знак, че ще продължи традицията на най-дългата непрекъсната монархия в света, няма да спира да се усъвършенства и ще бъде близо до хората. Императорът не може да влияе върху политиката на страната, властта му е силно ограничена и действията му трябва да бъдат съгласувани с правителството. Въпреки всичко обаче, неговата роля е от съществено значение за японците, казват анализаторите.

Хирохито Сузуки - изследовател: Новият император Нарухито е роден и обучен да стане символ на държавата и единството на японския народ. Най-важният ефект от смяната на императора е върху атмосферата и усещането на хората. Императорът дава увереност на японския народ.

Церемониите по възкачването на престола на новия император все още не са приключили.

На 22 октомври официални гости от целия свят ще се съберат тук в Токио за церемонията по коронацията на император Нарухито - наследникът на Трона на хризантемата. А оттук нататък светът ще следи всяка негова стъпка, която ще бележи страниците от ерата Рейва.

А ритуалите не са се променили от няколко императорски ери насам.

Проф.Такеши Хара: През октомври е церемонията по коронацията, а през ноември има специален религиозен фестивал за новата оризова реколта и едва след това новото императорско семейство ще се премести в двореца. Дотогава не можем да имаме пълното усещане, че се намираме в периода Рейва.
Хирохито Сузуки - изследовател: Името на новата ера Рейва идва от японската класика и означава красива хармония. Предстои да видим какво ще се случи в този период.

Един от важните детайли за предстоящите церемонии наесен е тяхната висока стойност.

Проф.Такеши Хара: 23 милиона долара ще бъде цената, която ще плати правителството. Коронацията е публична. Фестивалът за новата реколта през ноември обаче е частна церемония за императорското семейство. Затова по-малкият брат на императора смята, че то трябва да плати разхода.

А очакванията за периода Рейва са големи. Нарухито започва своята ера с подкрепа. Японците обаче се надяват да се обърнат негативните тенденции на демографската криза и страната да се справи с един от най-сериозните проблеми - застаряващото население. Дали перфектният японец, обичащ науката, спорта и хората, действително ще помогне на общността, която търси и пази красивата хармония? В Страната на изгряващото слънце се надяват да се сбъдне Рейва.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тролеи от Чехия и Швейцария тръгват по русенските улици
Тролеи от Чехия и Швейцария тръгват по русенските улици
Заличиха адресна регистрация на над 30 души в община Ветово
Заличиха адресна регистрация на над 30 души в община Ветово