НОВИНИ

Майсторски клас в София на известно клавирно дуо

Световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров е в София за провеждане на майсторски клас. Целта на срещата е не само обсъждане на музикални идеи, но подготовка за международни конкурси, фестивали и концерти, с поглед към усъвършенстването на младите таланти. Аглика Генова и Любен Димитров са с номинация за награда на Опус Класик за 2019 г.

Цанка Николова
от Цанка Николова
08:42, 14.07.2019
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Езикът на музиката е универсален. Но понякога е необходим само поглед и разбиране по невидим начин. Трябва добре да познаваш и да усещаш дуетната си половинка. Особено при клавирното дуо.

Аглика Генова: Това е един магически момент на комуникация и ако той не съществува, тази сплотеност и в духовен смисъл, тогава клавирното дуо е обречено просто на по-ниско качество и тогава няма истинско клавирно дуо. Изисква се много респект, много компромиси, много разбиране на партньора.

И въпреки че времето за майсторския клас е изключително ограничено, все пак учениците получават безценни съвети.

Любен Димитров: Да бъдат искрени към това, което е написано в нотния текст.
Аглика Генова: Трябва да има респект към композитора, че след вярата в Господ, вторият Бог фактически за тях е композиторът.
Любен Димитров: Винаги им казваме - представете си, че това произведение в момента ви е изпратено от Моцарт или от Бетовен лично по имейл, вие така ли ще се отнесете към него, както като съответно, ако беше просто един съвсем нормален лист хартия.

На фона на вълнението от провеждането на майсторския клас световноизвестното клавирно дуо се радва и на друг успех - номинация за авторитетната награда Опус Класик за 2019 г.

Любен Димитров: Това са Оскарите на практика, наградите Оскар за класическа музика.
Аглика Генова: Тази номинация е едно поредно скъпоценно камъче в огърлицата. Това е изключителна не само радост, а и подтик, знак, как да кажа, от Бога, направо така го считаме, че вървим по правилния път.

А правилният път е винаги трънлив, но краят му е бляскав. И несъмнено си заслужава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилно приложение дава резултати от проби за африканска чума
Мобилно приложение дава резултати от проби за африканска чума
Редовна линия през лятото свързва Банско и хижа Вихрен
Редовна линия през лятото свързва Банско и хижа "Вихрен"