НОВИНИ

Момче от Пловдив стана първият детски омбудсман в България

13-годишно момче от Пловдив стана първият детски омбудсман в България. Георги Кацаров е спечелил поста, след като е впечатлил Мая Манолова със свое писмо, в което иска съдействие страната ни да стане пълноправен член на Европейската космическата агенция. Момчето се интересува от Космоса и дългогодишната му мечта е да стане космически лекар.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
09:46, 14.07.2019
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Преди година Георги изпраща жалба до Мая Манолова, че страната ни не е пълноправен член на космическата агенция.

Георги Кацаров: Което означава, че ние не можем да имаме астронавти. Не можем да имаме хора, които работят там постоянно и не можем да правим обществени поръчки за неща, които да се дават за Европейската космическа агенция.

След месец омбудсманът му отговаря, че се радва, че има деца, които се интересуват от Космоса. Затова го кани да стане първият детски обществен посредник за Пловдив. Първото нещо, за което ще се бори Георги, след като встъпи в длъжност, е да доближи науката за Космоса до децата, както и да облекчи образователната система.

Георги Кацаров: Да е по-свободно за учениците. Да няма чак такъв голям стрес при изпити, като този в 7 клас, защото всички знаем колко е тежко и за родители и за ученици.

Най-голямата мечта на Георги е да стане медик и да отиде на мисия до Марс. Преди това, обаче - на 18 август, той заминава за Измир, където е спечелил стипендия и ще посети Space camp, където ще усети атмосферата на Космоса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба, посветена на Леонардо да Винчи, може да бъде видяна в Пловдив
Изложба, посветена на Леонардо да Винчи, може да бъде видяна в Пловдив
В Пловдив общинската фирма по чистотата извозва стари мебели
В Пловдив общинската фирма по чистотата извозва стари мебели