НОВИНИ

За какво спориха Хилари Клинтън и Доналд Тръмп?

Демократката Хилари Клинтън обвини републиканеца Доналд Тръмп в расизъм на първия им предизборен дебат, който се състоя в университета "Хофстра" в щата Ню Йорк. Клинтън и Тръмп се прекъсваха през цялото време, докато обсъждаха теми от външната политика до икономиката. Имотният магнат Тръмп заяви, че Клинтън "има много малко да покаже след дългите години на държавна служба".

bnt avatar logo
от БТА
09:27, 27.09.2016
Чете се за: 02:23 мин.
По света
спориха хилари клинтън доналд тръмп

Бившият държавен секретар се заяде със съперника си, че продължава да рови по въпроса дали президентът Барак Обама е роден в САЩ. "Той (Тръмп) на практика започна политическата си дейност чрез една расистка лъжа, че нашият пръв чернокож президент не е американски гражданин. Не разполагаше с никакви доказателства, но продължаваше да упорства. Упорстваше година след година", каза Клинтън.

Тръмп повтори твърдението си, че провалилата се президентска кампания на Хилари Клинтън срещу Обама през 2008 г. е причината за появата на темата за произхода на Обама. Обама, който е роден в Хавай, разпространи публично рожденото си свидетелство през 2011 г., за да сложи край на спора. Но Тръмп едва този месец заяви публично, че вече е повярвал, че президентът е роден в САЩ, припомня Ройтерс.

Афроамериканските избиратели като цяло подкрепят Хилари Клинтън, но напоследък Тръмп се опитва да ги привлече, като им обещава политика, от която ще бъдат облагодетелствани, и хули "провалената" по думите му политика на Обама и Клинтън спрямо чернокожите американци. Републиканският кандидат определи казаното от съперничката му като "лицемерно". "Когато се опитвате да се правите на по-голяма светица, отколкото сте, няма никаква полза", заяви той.

68-годишната Клинтън беше облечена с червен костюм с панталони, а 70-годишният Тръмп носеше тъмен костюм със синя вратовръзка. Тя се обръщаше към него с малкото му име Доналд, докато той я наричаше министър Клинтън.

През повечето време двамата кандидати се обвиняваха в изопачавания и лъжи и приканваха избирателите да проверят фактите в сайтовете на предизборните им щабове. Клинтън нарече предлаганата от Тръмп данъчна политика "Trumped-up" (прецакана) и "провалена" икономически, а Тръмп обвини бившия държавен секретар, че "само приказва и нищо не прави". "Имам чувството, че ще бъда обвинена за всичко", заяви Клинтън, а Тръмп отвърна "Защо не?"

Демократическата кандидатка жегна републиканския си съперник за това, че не е обявил данъчната си декларация, което по думите ѝ повдига въпроси дали той наистина е толкова богат и благодетелен, колкото се изкарва. Тя обърна внимание, че малкото данъчни декларации, които е обявил, показват, че въпреки богатството си не е плащал данъци. "Това показва, че съм умен", отговори Тръмп.

Клинтън го обвини, че не е плащал на някои от бизнесмените, с които неговата компания е работила, заявявайки, че мнозина от тях са се оплаквали пред нея, че са били измамени от опонента ѝ. Тръмп отговори, че не е плащал единствено когато работата им е била незадоволителна. Накрая Тръмп каза, че ще обяви данъчната си декларация, когато тя публикува 30-те хиляди имейла, изтрити от личния ѝ интернет сървър, използван от нея като държавен секретар.

Имотният магнат нападна Хилари Клинтън за търговската ѝ политика и заяви, че тя ще одобри спорното търговско споразумение с азиатските страни, макар да говори в качеството си на кандидат-президент, че е против него. "Вие изцяло го подкрепяхте, но когато чухте моите аргументи против споразумението, започнахте да говорите, че е лошо. Но знаете, че ако спечелите, ще го одобрите."

Клинтън отхвърли критиката: "Е, Доналд, знам, че живеете в свой свят, но това не са фактите."

Модераторът на дебатите Лестър Холт прекъсна този спор и насочи дебатите към борбата срещу "Ислямска държава". Тръмп веднага обвини Клинтън, че е издавала информация на врага, разкривайки на уебсайта си как планира да разгроми групировката. Тя му отговори, че за разлика от него поне има план за справяне с ИД. През голяма част от времето двамата си разменяха и лични нападки, граничещи с обиди. "Тя не притежава визията и енергията да бъде президент", каза Тръмп, който и преди е правил подобно изявления, за които беше обвинен от опонентите си в сексизъм.

Клинтън веднага се възползва от възможността да напомни на избирателите за многобройните му спорни твърдения за жените. "Този мъж е наричал жените прасета, мърлячки и кучки", напомни тя. Един от аргументите на Тръмп срещу Клинтън по време на дебатите беше, че като политик тя не е използвала възможностите на позициите си да реши онези вътрешно и външнополитически въпроси, с които сега обещава да се справи като президент. "Тя има опит като политик, но лош опит", категоричен беше Тръмп.

Друга тема, по която двама спориха, беше как да се върнат в САЩ добре платените работни места. Отхвърляйки плановете на Тръмп да намали данъците за богатите, Клинтън призова за увеличаване на федералната минимална заплата, повече инвестиции в инфраструктурни проекти и гаранции за равно заплащане на жените, посочва Асошиейтед прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Олимпийски шампион по борба изгради зала за тренировки в Шивачево
​Олимпийски шампион по борба изгради зала за тренировки в Шивачево
Проф. Пилософ определи нападките срещу него като организирана кампания
Проф. Пилософ определи нападките срещу него като организирана кампания