НОВИНИ

Задържаният по подозрения в тероризъм Захри е бил високо в йерархията на ИДИЛ

Задържаният по подозрения в тероризъм Науфал Захри е бил високо в йерархията на Ислямска държава. Това съобщи пред БНТ Румяна Арнаудова прокурор във ВКП и ръководител на отдел "Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма".Издирваният от Интерпол мароканец ще остане в ареста до 90 дни и в този срок ще бъде уредена екстрадицията му в Мароко, уточни Арнаудова. Тя потвърди, че Захри е задържан на българската граница още на 13 януари. Какъв е бил пътят на издирвания мароканец и какви са доказателствата срещу него разказва Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:05, 13.02.2018
Чете се за: 01:23 мин.
По света

Лицето се издирва за съставяне на група и подготовка за извършване на терористични действия, противозаконно използване и притежаване на огнестрелни оръжия. Има информация от службите, че Захри целял да посегне на националната сигурност в Мароко. Той е осигурявал финансиране, както и е отговарял за набирането на нови попълнения в редиците на "Ислямска държава". На 5 и 6 февруари в съда в Ал Рияд са били разпитани двама съмишленици на лицето. Те свидетелстват за това, че той е изключително лоялен член на "Ислямска държава".

При престоя на задържания в бежанския център е имало 5 различни документа за самоличност - сирийска лична карта, сирийски паспорт, испанска лична карта, документ за семейно положение, както и сирийска шофьорска книжка. Установено е, че всички тези документи са фалшифицирани, те са преправяни, снимката е била фалшива. Захри е разпознат от службите благодарение на лицево-идентификационна справка.

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел "Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма": ,В съда в Ал Риад са били разпитани двама съмишленици на лицето, което ние сега сме задържали. И те също свидетелстват за това, че той е изключително лоялен член на "Ислямска държава". Това лице е достатъчно високо в йерархията, според техните показания, в структурата на Ислямска държава тъй като той, демонстративно, освен че е носел боеприпаси и множество гранати е носел и колан за самовзривяване."

Пътят на Захри започва от Меядин. След падането на Рака това една от последните опорни точки на терористите. Именно там са съсредоточени голяма част от най-елитните бойци. Заради пораженията голяма част от тях тръгват към спящите клетки на територията на Ирак, Турция и Западна Европа. Смята се, че в момента Швеция е едно от местата, където има голяма спяща терористична клетка. България може да определим като транзитна точка в маршрута, а иначе адвокатът на Захри заяви, че няма против той да остане в ареста и настоява единствено за по-бърза екстрадиция в рамките не на 90, а 40 дни.

Антон Попов, служебен адвокат: ,,Успяхме да разменим няколко думи и ми стана ясно, че той действително е бил в Сирия. Четири години е живял там и то в град, който стана ясно, че е бил част от територията на "Ислямска държава". Какво е правил там, еми то е ясно. С каква търговия се е занимавал, както твърди ... еми с никаква. Вероятно е член и активен участник на тази терористична организация."

От средата на миналата година Кралство Мароко има нова стратегия - да притиска роднините на джихадистите. Статистиката показва, че Мароко е излъчило 1200 джихадиста. 900 са в "Ислямска държава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Чистота премахват боята от паното на Енчо Пиронков в Пловдив
От "Чистота" премахват боята от паното на Енчо Пиронков в Пловдив
Напрежение между ЕС и Турция заради Кипър
Напрежение между ЕС и Турция заради Кипър