НОВИНИ

Загуба на партията на Меркел на местни избори

На изборите за местен парламент в германската провинция Мекленбург-Предна Померания победиха социалдемократите, които вероятно ще управляват в широка коалиция с християндемократите. Гласоподавателите наказаха Християндемократическия съюз на Ангела Меркел - и наградиха партията, която най-гръмогласно я критикува. Канцлерът загуби в собствения си избирателен район - с кратък анализ - Александър Андреев от "Дойче Веле".

bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 05.09.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Мекленбург-Предна Померания има население колкото София. Изборите там не водят до някакви сензационни последици за Германия, но са показателни за настроенията. Провинцията се води "собствен терен" на Ангела Меркел - и тъкмо поради това тежката загуба, която вчера претърпя ХДС, е наказание повече за нея, отколкото за партията ѝ. Политиката на отворени врати отпреди година не се харесва на част от собствените ѝ избиратели. Признава го и самата тя:

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Резултатът от изборите са свързани с бежанската политика. Аз съм водачът на партията и съм канцлер, така че отговорността е моя. Но аз мисля, че нашите решения бяха правилни и ние трябва да продължим да работим.

Около 20 процента от гласоподавателите в Мекленбург-Предна Померания пуснаха бюлетини за "Алтернатива за Германия", чиято хранителна среда са тъкмо страховете на хората от бежанците. Това е хем много, хем малко.

Много е, защото тази нова партия, която атакува самите устои на германската стабилност - ЕС, НАТО, либерално-демократичното общество - вече се превръща в национално значим фактор. Тя обикаля като прахосмукачка по периферията на германското общество и засмуква гласовете на недоволните.

В същото време 20-те процента за "Алтернативата" означават и друго: само една пета от хората са изпаднали в състояние, близко до паническия страх от бежанците и мигрантите. Големият успех на "Алтернативата" не значи, че тя би постигнала същите резултати в общогермански мащаб. Да, утре тя несъмнено щеше да влезе и в Бундестага, но когато хората забравят тревогите си около бежанците и мигрантите (а това все някога ще стане), "Алтернатива за Германия" също ще избледнее.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кръгово кръстовище ще има на магистрала Струма край Кочериново
Кръгово кръстовище ще има на магистрала "Струма" край Кочериново
С Плаващите кейове на Кристо се закрива Пътуващото лятно кино на БНТ
С "Плаващите кейове" на Кристо се закрива Пътуващото лятно кино на БНТ