НОВИНИ

Екатерина Захариева и Хайко Маас обсъдиха темата за миграцията

Германия, чрез своя външен министър, поздpави днес Бългаpия за "изключително ycпешното пpедcедателcтво" и "новите импулси" за pазшиpяването на ЕС. Хайко Маас се срещна в Берлин с българския си колега Екатерина Захариева. По време на разговорите той не е поставял въпроса за връщане у нас на мигранти от Федералната република.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:30, 02.07.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Темата за политиката по предоставяне на убежище, която разделя позициите в Германия, беше застъпена по време на разговорите между двамата първи дипломати. За връщане на мигранти в България обаче не е ставало дума.

Екатерина Захариева, министър на външните работи: Такова нещо министър Маас не е поискал. Обсъждахме темата с миграцията. Обсъждахме решенията на лидерите и това, че сега трябва да започнем да ги изпълняваме и е най-важно да запазим общоевропейското решение, а не да действаме едностранно - не да се ограждаме вътрешно, а да подсилим външните граници.

Маас и Захариева, подчертаха че усилията на България като външна граница, са дали резултат от спад на миграционния натиск към Централна Европа с 95% от 2015-та насам.

В тази връзка, заради ползотворните усилия, бе и въпросът на БНТ за отлаганото присъединяване към Шенген.

Хайко Маас, външен министър на Германия: Мога ясно да заявя, че ние подкрепяме целта за прилагане на шенгенското споразумение в дългосрочен план. Ние признаваме положените от България усилия, проведените реформи, борбата с корупцията. Това е тема, по която сигнализирах подкрепа.

А за отминалите шест месеца, страната ни получи поздравления.

Екатерина Захариева, министър на външните работи: България се ползва с много по-високо доверие и с пълно доверие, както той каза, след председателството на ЕС.

Дълбоката политическа криза в Германия не хвърли сянка върху посещението на българския външен министър в Берлин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановено е движението по АМ „Тракия“ в посока София
Възстановено е движението по АМ „Тракия“ в посока София
Ще има ли обезщетения за щетите след наводненията в Садово и Роман?
Ще има ли обезщетения за щетите след наводненията в Садово и Роман?