НОВИНИ

Закриват Спешното отделение на МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Пловдив?

Има вероятност Спешното отделение на една от големите общински болници в Пловдив - многопрофилната „Свети Пантелеймон" да бъде закрито. Причината е, че не покрива новите медицински стандарти на здравното министерство. Срокът за закриване или преобразуване във спешен кабинет е до средата на годината.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
21:53, 14.02.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
закриват спешното отделение мбал пантелеймон пловдив

Според бъдещия медицински стандарт спешните отделения трябва да отговарят на второ ниво на компетентност. За повечето болници обаче високите изисквания са трудни за покриване.

доц. Петко Недев, директор на МБАЛ „Свети Пантелеймон": Като се започне от 700 квадрата, което е минимумът за разгъване и се мине през това, че от 9 лекари, най-малко трима трябва да са със специалност „Спешна медицина" или „Анестезиология и реанимация".

Намирането на специалисти в спешните отделения е почти непосилно, тъй като кадри липсват. Според лекарите закриването ще затрудни достъпа на пациентите до спешна помощ. Годишно през спешното отделение от тук минават по около 14 000 пациенти - предимно с инсулти и инфаркти. Повечето хора идват от съседните села, като Анка Мерджанова, за която спешният кабинет тук е единствената алтернатива.

Анка Мерджанова, пациент: Какво ще правим - ще умираме. Това ще правим.

Мата Димова, пациент: При най-малкия повод ние сме тук - къде другаде да отидем?

Преобразуването в спешни приемни кабинети ще накара болните да чакат повече време за прием, смятат лекарите.

доц. Петко Недев, директор на МБАЛ „Свети Пантелеймон": Много по-тромава ще бъде връзката с консултанта в отделенията. Самият болен трябва да мине един по-дълъг период, докато той се подготви... това всичкото ще бъде затруднено.

Управителите на общинските болници в Пловдивска област ще изпратят предложение до здравното министерство медицинският стандарт да бъде премахнат.

;

Здравният министър Петър Москов ще се срещне утре в Пловдив в Областна управа с представители на общините и здравни заведения от града и региона, както и с Регионалната здравна инспекция и Здравната каса. На срещата ще бъдат обсъдени темите за здравната реформа, за спешните отделения и здравната карта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да разпознаем хубавото вино?
Как да разпознаем хубавото вино?
​Папата ще отслужи литургия на открито пред хиляди богомолци в Мексико
​Папата ще отслужи литургия на открито пред хиляди богомолци в Мексико