НОВИНИ

Западната част на моста "Моранди" в Генуа е пред срутване

След срутването на източната част на моста "Моранди" в италианския град Генуа миналата седмица, властите предупреждават, че западната му част също остава опасна. Заключението на техническата експерти беше обявено от екипа, на който главният прокурор на Генуа Франческо Коци беше възложил да проучи моста. Засега прокуратурата не е започнала наказателно преследване срещу нито едно физическо лице, уточни Коци.

bnt avatar logo
от БТА
22:26, 23.08.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света
западната част моста моранди генуа срутване

Мостът "Моранди", който беше част от автомагистрала, свързваща източната и западната част на Генуа, рухна на 14 август по време на гръмотевична буря, като в резултат над 30 автомобили и камиони се разбиха, падайки от 45 мвисочина. Загинаха 43 души.

В понеделник пожарникари напълно затвориха достъпа до района около моста и преустановиха съпровождането на евакуирани граждани до домовете им в непосредствена близост, за да си вземат необходими вещи, защото от моста се чуваха подозрителни шумове.

Вещите лица, на които министерството на инфраструктурата и транспорта възложи експертизата, препоръчаха мостът бързо да бъде разрушен или укрепен. Вчера ръководителят на местната власт в провинция Генуа призова останките от разрушения мост да бъдат срутени "колкото се може по-бързо".

;

Министерството на образованието и научната дейност ще отдели 2,8 млн. евро в помощ на студенти и ученици, които са били принудени да напуснат домовете си в зоната на разрушения мост.

Средствата ще се използват за осигуряване на непрекъснат образователен процес за 100 души, сред които има ученици и студенти, живели в съседство до рухналото мостово съоръжение.

За евакуираните ще бъде организиран специален транспорт, който ще ги вози до образователните институции. Тези учащи се освен това ще бъдат освободени от учебни такси.

Правителството в Рим предоставя общо около 33,5 млн. евро за ликвидиране на последствията от падането на моста Моранди, наложило евакуирането на над 600 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК ще проведе среща на високо равнище за мигрантите, спасявани в Средиземно море
ЕК ще проведе среща на високо равнище за мигрантите, спасявани в Средиземно море
Гугъл блокира ирански акаунти заради опит за оказване на влияние в САЩ
Гугъл блокира ирански акаунти заради опит за "оказване на влияние" в САЩ